2.2 Medewerkers
Medewerkerstevredenheid
Als goed werkgever willen wij graag weten hoe we onze medewerkers betrokken en bevlogen kunnen houden. Omdat medewerkers die betrokken en bevlogen zijn positief invloed hebben op hebben op het leven van de cliënten en de kwaliteit van zorg. Daarom halen wij regelmatig feedback van medewerkers op.
Om het jaar voeren we in samenwerking met Effectory een medewerkerstevredenheid onderzoek uit. Het volgende onderzoek vindt plaats in 2024. In 2023 hebben we gewerkt aan de verbeterpunten die uit het MTO van 2022 kwamen:
Toename complexiteit in het begeleiden van cliënten
Binnen Aveleijn herkennen we de toename in complexiteit van zorg. We zien en ervaren dat er vaker cliënten zijn die een tijdelijke of langdurige instabiliteit laten zien. Gedrag is soms steeds moeilijker te begrijpen. Hierbij zien we ook dat de omgeving van de cliënt een belangrijke rol speelt. Het gaat om situaties waarbij de begeleiding tijdelijk of langduriger als ingewikkeld wordt ervaren. We hebben daarom een strategisch programma opgezet om hiermee om te gaan. In 2023 onderzochten we welk gedrag als complex ervaren wordt. Door dit beeld kunnen we ervoor zorgen dat de begeleider zich toegerust voelt om de juiste ondersteuning te bieden en kunnen beter inspelen op de zorgvraag.
Vanuit innovatie kijken we welke technologie kan bijdragen aan de ondersteuning bij een complexe zorgvraag. De HUME is een set met slimme sensoren die het stressniveau van iemand kan meten. Dit kan helpen bij onbegrepen gedrag en stress. Stress en spanning bemoeilijkt de communicatie tussen de cliënt en de begeleider. Het wordt dan nog belangrijker dat je elkaar begrijpt. Met de inzet van HUME hopen we dit gedrag beter te begrijpen.
Preventie en nazorg bij agressie
Moeilijk verstaanbaar gedrag komt in de zorg steeds vaker voor. De impact van incidenten en ingrijpende gebeurtenissen kan groot zijn, voor zowel medewerkers als cliënten. Daarom is in 2023 het beleid omgaan met impactvolle gebeurtenissen herzien met extra aandacht voor de nazorg. We hebben een commissie Impactvolle gebeurtenissen ingesteld. In deze commissie analyseren we de agressiemeldingen en bespreken we de casussen. Zo kunnen we er beter van leren en waar nodig ons beleid aanpassen. Ook brengen we vanuit de commissie de opvang en nazorg na een ingrijpende gebeurtenis onder de aandacht binnen onze organisatie.
“We hebben een methode voor nazorggesprekken op onze locatie. Dit is een houvast en een stok achter de deur om erbij stil te staan. We vinden het zo snel normaal wat er gebeurt. Alsof het erbij hoort en je erover heen moet stappen. Juist door even stil te staan bij wat er gebeurd is en welke impact dit heeft, lukt het ons het werk te doen.”
Intern Crisisondersteuningsteam (ICOT)
Het interne crisisondersteuningsteam (ICOT) is in december gestart. Doel van het ICOT is het team en de cliënt te ondersteunen bij een crisissituatie. Liever nog wordt het ICOT ingezet als er nog geen sprake is van een escalerende situatie. Het ICOT heeft een positief effect op de kwaliteit van zorg. Van de elf ingediende situaties, hebben we in acht gevallen kunnen voorkomen dat de cliënt uitgeplaatst moest worden. In 2024 werken we de interne crisisregeling verder uit.
Meer regie op roosteren
We hebben volop aandacht voor het roosteren. We willen toe naar een roosterproces dat beter bijdraagt aan een goede planning en inzet van medewerkers primair proces, passend bij de doelgroep en situatie per locatie. In 2022 en 2023 was er een pilot Zelfroosteren. De resultaten waren positief en in 2023 is er een nieuwe manier van roosteren besproken en ontworpen als doorontwikkeling op de pilot. Het project samenroosteren start begin 2024 in regio Oost. Het doel is dat medewerkers meer regie op hun rooster gaan krijgen.
2024
In 2024 vindt er weer een medewerkerstevredenheid onderzoek plaats. Daarnaast kijken we of er andere manieren zijn om feedback op te halen bij medewerkers, cliënten en verwanten. Door feedback over een bepaald thema vanuit deze verschillende perspectieven te krijgen, kunnen we mogelijk nieuwe verbanden leggen. We starten in 2024 binnen de regio Oost bij 12 locaties met het concept Samen roosteren.