1.3 Werken met kwaliteit
Kwaliteit van zorg
Kwaliteit betekent dat we elke dag proberen de goede dingen te doen voor onze cliënten. We willen de kwaliteit van onze zorg blijven verbeteren. Dat is bij Aveleijn een doorlopend proces van:
- Waarderen wat goed gaat;
- Leren van dagelijkse situaties en dilemma’s;
- Verbeteren waar het kan of nodig is.
Kwaliteit ontstaat in de relatie tussen cliënt (en verwanten) en medewerker (en het team). Daarover zijn we steeds met elkaar in gesprek. Doen we de juiste dingen en doen we dat ook goed? Dat onderzoeken we op verschillende manieren.
Interne Audits
In 2023 hebben we weer een aantal interne audits gedaan. We maken onderscheid tussen onderwerp specifieke audits en maatwerk audits. Bij de laatste kiezen we samen met het team wat we gaan onderzoeken. Klik op de thema's hieronder voor meer informatie en de bevindingen.
“Het is als teams heel zinvol om zo te kijken naar wat we nog te leren en verbeteren hebben. Na de audit maken we samen met de afdeling kwaliteit een plan om de uitkomsten op te pakken. Hier bij de Oliemolensingel gaan we nu bijvoorbeeld van alle cliënten onderzoeken hoe de zelfredzaamheid is. We willen de begeleidingsmomenten nog beter afstemmen en cliënten meer ondersteunen in het vergroten van hun zelfstandigheid.”
Externe audit
We hebben in 2023 ook een externe audit georganiseerd om van te leren. De auditoren hebben op verschillende plekken gekeken naar de thema's: cliënten, medewerkers, medicatie en leren & verbeteren.
“We hebben drie waardevolle dagen gehad bij Aveleijn en een mooie afspiegeling gezien van de zorg die Aveleijn biedt. We zijn onder de indruk van hoe collega’s elke dag weer vol passie werken om op maat begeleiding en ondersteuning te bieden aan cliënten. Ook zagen we dat de kernwaarden echt doorleefd worden, iets om samen trots op te zijn!”
In het filmpje hieronder vertelt auditor Inge van der Tillaard wat ze gezien hebben. Bestuurder Willem den Hartog vertelt wat Aveleijn daarmee gaat doen.

Bevindingen Inge van den Tillaard
Reactie Willem den Hartog
De auditoren noemden als positieve bevindingen:
- De nieuwe besturingsfilosofie waarin goed en concreet zichtbaar wordt hoe Aveleijn met elkaar wil samenwerken.
- Het waaiermodel, dat bij de KJG-locaties in de praktijk zijn plek heeft gekregen.
- De aandacht voor eigen regie bij cliënten.
- De inclusieve en zorgvuldige implementatie van ONS.
- De waardegestuurde ondersteuning aan medewerkers.
- Het zicht op kwaliteit en de ondersteuning aan teams. Er is een samenhangend geheel aan kwaliteitsinstrumenten en focus op het leren en verbeteren met elkaar.
Daarnaast kregen we twee aanmoedigingen:
- Werk aan goede kwaliteitsindicatoren zodat er voor iedereen goed zicht is op de kwaliteit die geboden wordt. Hier wordt nu al hard aan gewerkt in de projecten BI tool en Zenya.
- Verbeter de PDCA-cyclus van de medicatiecommissie om nog beter zicht te krijgen op de medicatieveiligheid.
Leren van incidenten
We doen er alles aan om goede zorg te bieden. Soms gaat er iets niet goed, dan onderzoeken we wat we ervan kunnen leren. In sommige gevallen doen we een prisma-onderzoek. Voor sommige incidenten geldt een meldingsplicht bij de inspectie. In 2023 waren er 7 prismaonderzoeken.
De onderzoeken geven veel informatie. Met die kennis worden dingen anders gedaan. Zo zijn bij een locatie afspraken over het inwerken van nieuwe medewerkers en ZZP’ers aangepast. Nieuwe medewerkers weten daardoor beter welke afspraken er zijn en waarvoor ze verantwoordelijk zijn.
“Als vaste medewerker voel ik me heel verantwoordelijk als ik met een invaller werk, dat maakt mijn werk wel zwaarder.”
Om niet alleen op de clusters waar een incident onderzocht is te leren van wat er gebeurd is, hebben we in een dialoog (Leren van prisma's) met verschillende mensen gesproken over twee thema's die in meerdere onderzoeken naar voren komen:
- ZZP gerelateerde incidenten
- Omgaan met agressie
De uitkomsten hiervan werden gedeeld met de afdeling HRM en de nieuwe commissie Impactvolle gebeurtenissen.
Best Practises
Ook door het ophalen van Best Practises werken we aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Lees hier welke stappen we daarin hebben gezet en nog willen zetten.
Meldsysteem
Met de komst van het nieuwe ECD (sinds juni 2023) is ook het meldsysteem vernieuwd en verbeterd. De drie oude meldformulieren zijn nu teruggebracht naar 1, wat voor begeleiders overzichtelijker is. In 2024 willen we het meldsysteem doorontwikkelen zodat teams de meldingen nog beter kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren.
Directiebeoordeling
Er zijn veel instrumenten die informatie geven over de zorg die we bieden. Elk jaar kijken we, via de directiebeoordeling, of die instrumenten goed werken en of ze verbeterd kunnen worden. Zo werd in 2023 de maatwerkaudit verder uitgewerkt, richtten we een commissie Impactvolle gebeurtenissen op en maakten we een begin met het verbeteren van het Kwaliteitshandboek.
Commissies
Binnen Aveleijn zijn er 7 commissies die zich bezighouden met kwaliteit. Zij adviseren, onderzoeken en verbeteren doorlopend de veiligheid van zorg. Klik op de commissies hieronder voor de werkzaamheden en opbrengsten in 2023.
Inspectie
In februari 2023 kwam de inspectie onaangekondigd op bezoek bij Kind Jeugdlocatie Bernadettebos in Neede. In april is hier een rapport over verschenen. Dat rapport was positief, met wel een aantal aanbevelingen voor verbetering en een stevige aanwijzing om de medicatieveiligheid te verbeteren. Er is een verbeterplan opgesteld en met de inspectie gedeeld. De uitvoering van de verbeterpunten loopt.
Forensische zorg bij Aveleijn
In 2023 hebben we forensische zorg geboden aan 3 cliënten. Deze cliënten wonen op onze hoog alert locaties Rohaan en De Wonde. Vanuit het Kwaliteitskader Forensische Zorg wordt gevraagd om een jaarlijks kwaliteitsverslag, een reflectie vanuit Aveleijn op het Kwaliteitskader Forensische Zorg. Hierin staat ook een meerjarenplan met de ontwikkelpunten van de organisatie met betrekking tot het Kwaliteitskader Forensische Zorg.
Op allerlei manieren werken we aan het bieden van goede zorg. Naast het meten van de effecten daarvan, zijn het vooral de gesprekken daarover die hierin het verschil maken. Maar ook het betrekken van cliënten is heel leerzaam. Tijdens de audits worden ook cliënten geïnterviewd over hoe zij de zorg ervaren. Hun ervaringen zijn heel waardevol om de zorg te verbeteren.
2024
We blijven kwaliteit van zorg op verschillende manieren toetsen. Daarbij hoort ook steeds de dialoog over wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. In 2024 gaan we bij verschillende locaties een maatwerk audit doen.