2.1 Cliënten
Groeien en bloeien
“Ik deed zoveel meer dan ik dacht dat ik kon. Als je denkt dat je het niet kunt, probeer het of doe het samen met iemand.”
Onze missie is mensen met een verstandelijke beperking en/of een lage sociale redzaamheid te helpen om de volle rijkdom van het leven te ervaren. Een leven waarin je van betekenis bent omdat je er bent, door wie je bent, omdat je iets betekent voor een ander, omdat je iets bijdraagt door wat je doet. Maar ook een leven waarin je betekenis ervaart, door te genieten van wat het gewone en het goede leven te bieden heeft, door leuke dingen te doen en ervaren en door mee te kunnen doen. We werken hier op verschillende manieren aan.
Betekenisvolle dag
In 2022 hebben we in samenwerking met medewerkers, cliënten en verwanten onze visie op dagbesteding vernieuwd. Dagbesteding wordt een betekenisvolle dag.
In 2023 hebben we ons gericht op:
- Ontwikkeling van medewerkers, zo is samen met leerwijzer gekeken hoe de Betekenisvolle dag een plaats krijgt in de nieuwe leeromgeving.
- Verwerking van de visie in het elektronisch cliënten dossier.
- Structurele aandacht voor de visie Betekenisvolle dag via diverse communicatiekanalen.
- Het versterken van de Ik-kracht bij cliënten. Eén van de ideeën is bijvoorbeeld het ontwikkelen van een leer -en informatiecentrum cliënten. Voor het versterken van de ik-kracht van cliënten is Amarant een organisatie die ons inspireert.
Lab 2030
Groot denken en klein doen is het motto. In het experiment Lab2030 #wegmetdetraditioneledagbesteding onderzochten we de behoeftes van onze cliënten om meer mee te doen in de maatschappij. Dat deden we bij daglocatie De Akkerstaf in Enschede. Maar als je niet weet wat er allemaal is, dan kun je ook niet aangeven wat je zou willen. Daarom hebben cliënten een ‘mijn reisverslag’ boekje gekregen om te leren wat hun stem is en hoe deze te gebruiken. Lees hier hoe dit reisverslag cliënten heeft geholpen en hoe we de buurt in zijn gegaan om te onderzoeken of we meer samen kunnen werken.
Naar de TOP
Het project Naar de Top begon in november 2020 met hulp van de Landelijk Federatie Belangenverenigingen (LFB). Dit project helpt cliënten, familieleden en begeleiders om samen te groeien en hun talenten te ontwikkelen. Vanuit eigen kracht, met de ondersteuning van mensen om hen heen. Door dit programma dragen cliënten zelf bij aan goede zorg. Het team van Naar de Top bestaat uit 8 coaches, 12 co-trainers en 1 coördinator. Een tweede coördinator wordt in 2024 aangesteld. In 2023 hebben we 11 locaties bezocht en hebben er 55 cliënten deelgenomen aan het programma. Op 16 locaties hebben we voorlichting gegeven. Daaruit zijn alweer een aantal afspraken gemaakt voor de start van het programma in 2024 op diverse locaties, onder meer bij de Posten en de Akkerstaf in Enschede. Ook start er volgend jaar een nieuwe groep Sterk naar de Top bij DAC de Roos in Goor.
Het programma is voor veel cliënten toegankelijk. Toch staan we als coaches voor de uitdaging om steeds maatwerk te leveren en de inhoud aan te passen aan nieuwe groepen. Ook moeten we actief werken aan vertrouwen. Cliënten zijn soms onzeker, medewerkers en verwanten zijn soms bang om de cliënt te overvragen. Gelukkig zien en ervaren steeds meer cliënten, begeleiders en verwanten dat het programma voor ieder niveau van meerwaarde is.
Vitaliteit coaches
Vitaliteit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat we ons energiek en sterk voelen. Het helpt ons om beter om te gaan met stress en ons fysiek, mentaal en emotioneel welzijn te verbeteren. Als we vitaal zijn, kunnen we actiever deelnemen aan het leven. Vanuit de werkgroep Voldoende bewegen zijn vitaliteitscoaches aangesteld. Deze inzet is een pilot die op 1 juli 2023 van start ging in de regio Borne en Hengelo en eindigt op 30 juni 2024. Aan de hand van de uitkomsten kijken we of en hoe we vitaliteitscoaches verder inzetten binnen Aveleijn.
2024
In 2024 ontwikkelen we de betekenisvolle dag verder met cliënten, begeleiders, verwanten en externe samenwerkingspartners, onder meer uit de kunst- en cultuursector. Het programma Naar de TOP maken we nog toegankelijker en passen we aan zodat het ook voor kinderen geschikt is.