2.1 Samenspel met cliënten
Medezeggenschap
Bij Aveleijn praten we niet alleen over cliënten, we praten vooral mét cliënten. We vinden het belangrijk dat zowel cliënten, als hun verwanten hun mening kunnen geven over onderwerpen die hen raken.
Deze betrokkenheid krijgt vorm in centrale en lokale cliënten- en verwantenraden (medezeggenschap). Bij locaties waar cliënten of verwanten niet willen deelnemen aan een medezeggenschapsraad, organiseren we op een andere manier samenspraak. Bijvoorbeeld in de vorm van huiskameroverleggen, panels of dialoogsessies.
Meer samenspraak op de locaties
In 2022 richtten we ons op het verbeteren van de lokale samenspraak. Hiervoor kwamen de coaches van de lokale cliëntenraden drie keer samen. Deze bijeenkomsten gingen over:
- Het organiseren van achterbanraadpleging door middel van technologische innovaties, (Tabster, Tante Co, oogcomputer, HehaJo).
- De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen.
- Het strategische toekomstverhaal van Aveleijn ‘Samenspel voor een leven vol betekenis’.
Interne audit medezeggenschap
In het voorjaar van 2022 keken we via een interne audit bij 6 clusters hoe medezeggenschap vormgegeven is. Drie ervaringsdeskundigen van Team Sam voerden samen met de interne auditoren de gesprekken met cliënten, verwanten en begeleiders. Zij hebben hiervoor een training auditen gevolgd. Deze manier van auditen zorgde voor waardevolle gesprekken.
Uit de audit bleek dat het voor lokale cliëntenraden best moeilijk is om hun achterban te informeren. Ook de verbinding tussen de lokale cliëntenraden en de centrale cliëntenraad kan beter. De centrale cliëntenraad experimenteert daarom met nieuwe vormen van achterbanraadpleging. Zoals bijvoorbeeld het maken van vlogjes.
In 2023
Meepraten en meebeslissen is, ondanks alle inspanningen, toch niet altijd vanzelfsprekend. Op veel locaties zijn er lokale cliënten- en verwantenraden of andere vormen van samenspraak. Maar komen de onderwerpen waar het om gaat wel aan bod? Hoe kom je op een andere manier in gesprek, dan vanuit je functie en rol? In 2023 gaan we samen met onderzoeker en social designer Joost van Wijmen op zoek naar een antwoord op deze vragen.