2.1 Samenspel met cliënten
Ben Ik Tevreden (BIT)
We onderzoeken doorlopend wat voor de cliënt belangrijk is voor een goede kwaliteit van leven. Om deze ervaringen in beeld te brengen gebruiken we het instrument Ben Ik Tevreden (BIT). Dit dialogische instrument zetten we jaarlijks in. De cliënt en de begeleider gaan met elkaar in gesprek over alle domeinen van kwaliteit van bestaan (Schalock). Individuele actiepunten die uit dit onderzoek naar voren komen verwerken we gelijk in het ondersteuningsplan.
Ben ik Tevreden in 2022 In 2022 namen 715 cliënten met een WLZ-indicatie deel aan het BIT-gesprek. Uit deze gesprekken komen waardevolle, persoonlijke kansen voor de cliënt voort.
Sanne:
“Ik ben tevreden over dat ik nu steeds meer durf te vertellen aan begeleiding als mij iets dwars zit . Bij nieuwe begeleiding heb ik daar altijd in het begin moeite mee. Ik voel me veilig waar ik woon en als mensen mij ongevraagd en bewust aanraken dan zeg ik hier direct wel wat van.”
Het algemene beeld dat uit alle BIT gesprekken in 2022 ontstaat is dat cliënten tevreden zijn over de kwaliteit van hun leven en de begeleiding die zij daarbij krijgen. Maar eigenlijk zegt een organisatiebrede analyse van het BIT heel weinig. Een BIT gesprek gaat er juist om hoe iemand persoonlijk zijn levenskwaliteit ervaart en hier mogelijk nog stappen in wil maken. Het BIT is niet bedoeld om de tevredenheid over Aveleijn te meten.
Op lokaal niveau kunnen sommige BIT uitkomsten wel aanleiding geven om dingen anders te doen.
We willen ook graag weten hoe tevreden cliënten en verwanten over de organisatie zijn. Hoe waarderen zij bijvoorbeeld de ondersteuning van de begeleiders en wat vinden cliënten van hun leefomgeving? In 2023 onderzoeken we hoe we dit kunnen uitvragen bij cliënten en verwanten.
Verbeterplan BIT
In 2021 is er een interne audit uitgevoerd over het BIT-gesprek. Daaruit bleek dat sommige cliënten de BIT vragen lastig vinden. Begeleiders ervaren het BIT gesprek soms als een 'moetje’ en weten niet altijd wat het doel is (het hebben van een goed gesprek over alle domeinen van bestaan). Ook is de manier waarop begeleiders het BIT-gesprek voeren heel divers. Sommige begeleiders vragen de cliënten met wie zij in gesprek gaan hoe zij het gesprek het beste kunnen vormgeven. Anderen nemen de vragen samen met cliënten zittend achter de computer door. Er zijn begeleiders die de ruimte nemen om op maat een goed gesprek te voeren tijdens een autoritje. Of het gesprek in meerdere keren voeren. Sommige begeleiders gebruiken er foto's bij. Soms wordt die ruimte niet gevoeld of zijn er andere prioriteiten. Dan ligt de focus op het invullen van de BIT-vragen, niet zozeer op het goede gesprek.

Daarom zijn we in 2022 aan de slag gegaan met een aantal verbeteringen. We willen de bedoeling van het BIT gesprek verhelderen en het nemen van professionele ruimte stimuleren. Hierin zijn 115 taakhouders-ECD getraind. Tijdens de training was ook aandacht voor het juiste moment van een BIT-gesprek, namelijk vóór het Ondersteuningsplan (OP)-gesprek. Zo kun je de bevindingen uit het BIT meenemen in de doelen om aan te werken. In het ECD wordt nu beter uitgelegd wat de bedoeling is en hoe je een goed gesprek kan voeren. Er is een nieuwe praatplaat met picto's en een eenvoudig spel ontwikkeld, die helpen het BIT-gesprek op een ontspannen manier te voeren.
Uit de audit bleek ook dat de vragen over seksualiteit en intimiteit zowel door cliënten als begeleiders soms als lastig worden ervaren. Dat zien we in 2022 ook terug. De vragen over seksualiteit en intimiteit worden door veel cliënten niet beantwoord. Sommige cliënten geven dat ook terug in de open vragen. "Dat beslis ik zelf en daar geef ik geen antwoord op."
De vragen over seksualiteit en intimiteit komen nu bij elk levensdomein aan bod. We zijn in overleg met de ontwikkelaars of dat niet anders kan maar omdat de BIT-vragen wetenschappelijk gevalideerd zijn is dat een langdurig proces.
In 2023
In 2023 onderzoeken we of de verbeteracties goed zijn en wat er nodig is zodat cliënten het BIT-gesprek als waardevol ervaren.
In 2023 is het BIT- bordspel klaar. Dit spel maken we samen met Pluryn om op een speelse manier de vragen uit Ben ik Tevreden te bespreken. Bij het spel kan de begeleider filmpjes laten zien die uitleg geven over de verschillende levensdomeinen en de antwoorden van de cliënt meteen in het ECD invullen.