4.2 Aandacht voor vakmanschap

Aandacht voor professionals

Binnen het programma Professionalisering PB-ers werken we sinds een aantal jaar aan het verfijnen van de professionele beroepshouding. In dit ontwikkelprogramma staan de PB-ers zelf aan het roer. Zij zijn actief aan de slag met eigen leervragen en thema's die zij zelf belangrijk vinden. In 2021 organiseerden we (voornamelijk online) 4 vakgenootschapdagen over:

1

Werken met een kompas, passie en compassie

Waar is het jou eigenlijk om te doen als PB’er bij Aveleijn? Hoe neem je mensen daarin mee? Welke moed en dapperheid vraagt het?

2

Beroepscode

Welke normen en waarden zijn van belang vanuit je organisatie, vak of beroep: beroepscode. De beroepscode inzetten bij dilemma’s.

3

Inclusie

Van groot denken naar klein kijken. Van ‘in het klein’ doen naar grotere impact. Wat kun je als begeleider doen voor meer inclusie.

4

Samenspel in de driehoek

Goede samenwerking met verwanten. Systemisch werken. Oog hebben voor dat wat er zich tussen mensen afspeelt. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, normen en waarden.

Dit jaar hebben we een groep deelnemers gevraagd kort terug te blikken op de eigen reis. Daaruit werd duidelijk dat zij zich meer bewust zijn dat Persoonlijk Begeleider een echt vak is dat je moet onderhouden. En dat je als PB-er een sleutelrol vervult in het leven en het netwerk van de cliënt. De PB-ers zijn trots zijn op hun vak en kunnen door het programma beter afwegingen maken én verantwoorden. Een aantal geeft aan dat het wel moeilijk is om er blijvend evenveel tijd en energie aan te geven. Bijvoorbeeld door het missen van steun van collega's of de manager. Of er te weinig tijd voor het programma door de dagelijkse drukte op de locatie.

Kimberley:
“Ik was zoekende naar wie ik was in mijn werk. Door het professionaliseringstraject heb ik meer rust gekregen in het feit dat ik een steengoede PB-er ben. Dat ik mijn vakkennis ook voor mijn cliënten en collega's kan inzetten. Om hen verder te brengen en zich te ontwikkelen. Dat ik een vak heb, waar ik voor gestudeerd heb. Dat ik weet waarover ik het heb. Ik wist dit verstandelijk wel, maar gedurende de afgelopen jaren voel ik het ook in mijn hart. (En straal dit ook uit!)”

Beroepscode Sociaal Werk

In 2020 zijn alle deelnemers uit het vakgenootschap lid geworden van de Beroepsvereniging Sociaal Werk (BPSW). De beroepscode geeft houvast en helpt bij het maken van professionele afwegingen, het legitimeren van handelen en daarmee het steviger staan voor hun vak. Dit jaar hebben een aantal begeleiders uit het vakgenootschap zich gericht op een nieuwe rol: beroepscodetolk. Hier gaan zij in 2022 verder invulling aan geven.

In opdracht van de BPSW werd Willem den Hartog geïnterviewd voor het e-magazine van de beroepsvereniging ‘Trots op je vak!’ In dit filmpje vertelt hij waarom professionele scharrelruimte en zichtbaarheid van het begeleidersvak zo belangrijk is.

Geert:
“Het onderwerp systeemtherapie heeft (nog meer) mijn aandacht en interesse aangewakkerd voor de cliënt en zijn systeem. Ik pas dit toe bij de cliënten die ik begeleid. We bespreken actief belangrijke personen, gezinswaarden en normen. Ik ben steeds meer de rol van de actieve en zeer betrokken verwanten gaan zien in het systeem van de cliënt. En ben de samenwerking aangegaan. Dit is niet altijd even makkelijk, ik heb naast de cliënt en zijn systeem ook mijn eigen systeem. Maar ik word er steeds beter in. Ik voel mij als PB’er verantwoordelijk voor een leuke dag. Allereerst naar de cliënt toe, maar ik voel deze ook naar ouders toe. Ik wil kwaliteit bieden, zien dat ouders trots zijn op hun kind, dat ik aandacht heb voor de mogelijkheden en op zoek ga naar oplossingen. Dat vind ik belangrijk.”

In 2022

Een vraag die leeft onder management en de deelnemers aan het programma is: hoe kunnen we de mooie uitkomsten voor meer collega's mogelijk maken? Het als een olievlek vergroten? Hiervoor willen we in 2022 een plan hebben en uitvoeren.