3.1 Samenspel verbeteren
Gelijkwaardig samenwerken
Beter samenwerken met andere mensen en organisaties om de cliënt heen, wordt in de toekomst steeds belangrijker. Hoe zorgen we voor een waardig samenspel, waarin je elkaar als mens ontmoet en vanuit een gelijkwaardige relatie bijdraagt aan betekenisvol leven. Dat vraagt reflectie, nieuwsgierigheid en open staan voor de ander. We willen de (toekomstige) samenwerking onderzoeken en vormgeven met alle betrokkenen. Daarvoor gaan we actief op zoek naar meerstemmigheid en het andere geluid, omdat we daarvan kunnen leren.
2023 staat vooral in het teken van toekomstige zorg en samenwerking in gesprek brengen. We maken hierbij onder meer gebruik van lessen en ervaringen uit de corporate antropologie, zoals kampvuurgesprekken en deep democracy. Dit jaar is een groep van 15 collega's hierin getraind met als doel coachende gesprekken te kunnen voeren en dialoogsessies te begeleiden. We geven vanuit het waardenwerk en sociale innovatie al experimenterend een extra impuls aan het ontdekken, omarmen en in praktijk brengen van onze veranderende professionele rol.
De samenwerking formele en informele zorg onderzoeken we en geven we invulling door verschillende initiatieven:
Workshop Iedereen aan boord!
Een goed samenspel komt tot stand als er gelijkwaardigheid in relaties en gemeenschappen bestaat. Ieder mens maakt deel uit van verschillende gemeenschappen. In goede, stimulerende relaties of gemeenschappen kun je jezelf zijn en jezelf ontwikkelen op een manier die bij jou past. Als verdieping op ons waardenprogramma verkennen we sinds 2021 het thema gemeenschapsvorming. We schreven mee aan de de visie 2030 van de VGN. Vanuit deze verkenning hebben we in 2021 de workshop Iedereen aan boord! ontwikkeld. Tijdens deze workshop gaan we met de deelnemers op reis langs bovengenoemde thema's. We hebben ervaren dat de workshop een krachtig middel is voor het faciliteren van een goed, verdiepend gesprek over krachtig samenleven en samenwerken. In 2022 hebben ca 250 medewerkers de workshop gevolgd. In 2023 gaven we 24 workshops voor ca 300 collega's, daarnaast organiseerden we 10 terugkomstbijeenkomsten.
Samen kom je verder in Tubbergen
Ook lokaal worden op allerlei manieren initiatieven ontwikkeld om het samenspel met anderen te versterken en verbreden. Zo organiseerde het team van de Wiekhof in Tubbergen een inspirerende en goedbezochte bijeenkomst voor cliënten, medewerkers, verwanten, vrijwilligers en buurtbewoners. Met elkaar verkenden zij hoe ze samen verder komen in het streven naar een betekenisvol leven. Dat leverde direct mooie en hoopvolle ideeën op. Lees er hier meer over!
De BeleeVweek op Amaliahof
Locatie Amaliahof organiseerde in oktober de BeleeVweek. Een week vol aandacht voor Verduurzamen, Vitaliteit en Verandering (Innovatie). Dit organiseerden ze samen met cliënten, verwanten, medewerkers en vrijwilligers van Aveleijn Denekamp. Op vrijdag werd de week afgesloten in het thema Verandering (innovatie). Een QR-code puzzeltocht leidde de aanwezigen naar verschillende locaties, met meerdere innovaties om te testen. De bezoekers werden ‘gedwongen’ om anders te kijken naar de zorg, omdat de manier waarop zorg nu georganiseerd is niet toekomstbestendig is. Kunnen we met een open blik onderzoeken hoe onze missie Leven vol betekenis eruitziet met minder begeleiders en met cliënten met een complexere zorgvraag? De bezoekers van de BeleeVweek werden uitgedaagd hierover na te denken en in gesprek te gaan. De bezoekers kijken terug op een geslaagde week en geven aan met een andere bril naar de genoemde thema’s te gaan kijken. Bekijk hier hoe de BeleeVweek op Amaliahof is verlopen.
Innovatiecruise
Op 16 mei organiseerden we voor onze cliënten, verwanten en collega’s een Innovatiecruise bij Connect-U in Enschede. Samen meerden zij aan bij verschillende tropische eilanden, waar onze bemanningsleden hun kennis lieten maken met bekende en minder bekende innovaties. Innovaties die bijdragen aan een 'Leven vol betekenis'. Na het beluisteren van diverse vraagstukken gingen de reisgenoten samen in overleg over een passende oplossing. Bij ieder eiland stond een ander thema uit ons innovatieprogramma centraal. Op een leuke en actieve manier ervaarden bezoekers hoe zij invloed kunnen uitoefenen op onderwerpen als vitaliteit, zelfredzaamheid en eigen regie. Bekijk hier de video als terugblik op de dag.
Rebellenclub
In 2023 lieten we ons inspireren door de Maakkracht methode, oplossingen creëren zoals ontwerpers dat doen. Auteur en social designer Tabo Goudswaard liet ons zien hoe je vanuit passie en creativiteit kleine stappen kunt zetten om een complex vraagstuk anders aan te pakken. Sámen met de mensen voor wie de verandering impact heeft. Om iets te veranderen kijk je naar de onderliggende waarden van de mensen die erbij betrokken zijn. Als ‘maker’ voel je de vrijheid om de verantwoordelijkheid te nemen om het goede te doen. Ook al weet je vooraf niet precies wat de uitkomst is. Soms betekent dat huidige systemen ter discussie stellen. Zo ontstond eind 2023 de Rebellenclub, als antwoord op de vraag: Samenspel met verwanten, vrijwilligers, cliënten zelf en hun netwerk; hoe zorgen we ervoor dat we meer met belangrijke anderen in de gemeenschappen van de client kunnen samenwerken aan leven vol betekenis, nu en in de toekomst? Omdat dit noodzakelijk is én omdat we het willen, want iedereen doet mee en hoort erbij.
In de loop der jaren zijn verwanten steeds meer op afstand geraakt. Nu realiseren we ons dat dit systeem niet houdbaar en niet wenselijk is. Maar verwanten, vrijwilligers en andere cliënten actief uitnodigen om (weer) mee te doen in het zorgen voor elkaar is niet makkelijk. We lopen door professionalisering en risicobeheersing in de praktijk tegen allerlei mitsen, maren, (ongeschreven) regels en (wettelijke) kaders aan. En we weten ook niet altijd goed wat die ander eigenlijk wil, wie hij is of wat hij nodig heeft.
De rebellenclub bestaat uit ca 15 collega's die op de eigen locatie onderzoeken: Wat zijn de wensen van cliënten en hun netwerk als het gaat om relaties en samenspel versterken. En wat zit ons daarbij in de weg? Een rebel laat zich hier vervolgens niet door weerhouden, maar onderzoekt hoe obstakels weggenomen kunnen worden en probeert nieuwe manieren van samenzorgen uit. Het doel van regels overtreden of ter discussie stellen is dat er bewustwording en ruimte ontstaat voor anderen om mee te doen in de ondersteuning.
Workshop Veranderingen in de zorg
De veranderingen in de zorg vragen anders denken en anders doen. We focussen daarbij vaak op hoe het dan anders moet. Maar we willen óók stil staan bij wat het met de mensen in de zorg doet. Waar het voor de een leuke uitdaging is, is het voor de ander een teleurstelling om los te moeten laten en je werk anders te doen. De reflectieve praktijkleiders hebben aandacht voor de mens in een veranderende omgeving. In deze workshop staan we stil bij de biografie van het zorgen en hoe we ons daarin bewegen. Zo kijken we naar verschillende paradigma's en reflecteren we op ons eigen handelen daarin. Tijdens de waardendag in het najaar van 2023 is de workshop een aantal keer gegeven. Deelnemers vonden het zeer waardevol.
“Ik schrok eigenlijk wel dat ik vooral nog denk en doe hoe we in de jaren 80 de zorg ook zagen. Ik ben toch erg geneigd om te zorgen voor en ben ook best wel beschermend. Ik begrijp wel waarom mijn collega de client veel vrijer laat, wat ik al snel onverantwoord vind eigenlijk. Het is maar net hoe je kijkt en wat je opvattingen over goede zorg zijn."
De workshop wordt in 2024 aangeboden aan teams. Want elkaar begrijpen is belangrijk, vooral als je samen anders gaat zorgen.
2024
We zetten in 2024 verder in op gelijkwaardig samenwerken. We verbreden de workshop Iedereen aan boord! naar verwanten en vrijwilligers. Ook op gebied van innovatie zoeken we actief naar initiatieven die informele zorg stimuleren.
We denken dat de (tijdelijke) rebellenclub kan helpen om lokaal het samenspel te versnellen met het informele netwerk. We verwelkomen in 2024 meer leden, zodat we op meer plekken voorstellen kunnen doen om regeldruk te verminderen. Uiteindelijk gaat de rebellenclub niet over regels breken, maar is het een praktische aanleiding om het goede, ethische gesprek te voeren. Wat is het juiste om te doen?
In 2024 gaan we ook experimenteren met het afleggen van huisbezoeken op het moment dat iemand zich aanmeldt bij Aveleijn. Op deze manier zien we de context en is er aandacht voor de biografie van de cliënt en diens verwanten. We gaan in gesprek over verwachtingen over de betrokkenheid van verwanten en wat ze zelf willen blijven doen.