2.2 Samen innoveren
We willen mensen versterken in hun persoonlijke kracht en onderlinge relaties. Door de inzet van (technologische) innovaties vergroten we de zelfredzaamheid van cliënten, helpen we hen meer in contact te zijn met anderen en werken we aan een vitaler leven. Ook onderzoeken we op welke manier we medewerkers kunnen ondersteunen met innovatieve middelen. Slimme oplossingen op bijvoorbeeld het gebied van wonen, leren, taal of gezondheid helpen ons beter om te gaan met toekomstige, maatschappelijke uitdagingen. In 2022 werkten we aan:
Living Lab
Het Living Lab van Aveleijn is een uitleenservice voor zorgtechnologische producten. Vanuit dit lab helpen mensen met en zonder beperking andere mensen met het inzetten van innovatieve middelen. Richard vertelt in dit filmpje hoe de uitleen werkt. In 2022 heeft ons Living Lab een uitgebreidere functie gekregen. Vanuit de Twentse ZorgAcademie (TZA) werken we nu als regionale ProbeerService waar cliënten en medewerkers van alle aangesloten zorgorganisaties innovaties uit kunnen proberen.
Innovators
Innoveren doe je samen. Daarom zijn er binnen Aveleijn innovators die samen het e-health-innovatieprogramma (op de locaties) vormgeven. De innovatoren ontmoeten elkaar tijdens de innovatorcafés en op de innovatiedag die zij organiseren voor collega's en cliënten.
Annet (innovator):
“Een mooi voorbeeld van hoe innovatie kan werken vind ik ‘Grip op je dag’. Dit geeft veel meer structuur en rust in onze diensten. Cliënten komen met veel minder vragen bij me, want ze kunnen zelf zien hoe de dag eruitziet, op hun eigen digibord. We werken nu veel meer samen met de cliënt. Het dagprogramma is niet meer een lijstje wat we doornemen. Het is iets van de cliënt zelf. Ze denken mee in wat ze missen in hun programma of hoe het anders of beter kan.”
Creatief denken
Door ‘anders te denken’ kom je soms tot hele mooi oplossingen voor lastige problemen. We hebben verschillende middelen die het creatief denken stimuleren. Zoals de creatieve denksessies of het kaartspel dat we gemaakt hebben. Dit spel laat je door de ogen van een ander kijken.
Innovatiedag De innovatiedag van 2022 ging over ‘anders ervaren’. Innovators en cliënten konden kiezen uit vier workshops met als uitgangspunt: Je kunt je beter inleven als je het zelf ervaart. De reacties waren zeer positief. Met name de VR brillen, waarmee deelnemers konden ervaren hoe het is om een licht verstandelijke beperking of dementie te hebben, gaf de aanwezigen veel inzicht. We gaan deze training in 2023 zelf geven.
Samen onderzoeken wat werkt
Helpende Hand, met HAN Nijmegen
Aveleijn neemt in het najaar van 2022 deel aan het onderzoek ‘Helpende Hand’. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Helpende Hand onderzoekt de rol van verwanten van EMB-cliënten bij de inzet van zorgtechnologie. De uitkomsten van dit onderzoek hopen wij ook in te kunnen zetten bij verwanten van andere cliënten.
Biodynamische verlichting
Biodynamische verlichting kan bijdragen aan het welzijn van cliënten en het verbeteren van het dag- en nachtritme. Er is een onderzoek gestart op locatie de Wielewaal. Daar is een Serene Place ingericht, een lange gang die is omgebouwd naar een belevingsruimte. In deze ruimte wordt overdag daglicht nagebootst en 's avonds wordt het licht juist gedimd. De biologische klok wordt zo beter in balans gebracht. We merken dat cliënten hierdoor rustiger de overgang van dag naar nacht ervaren.
Inzet van zorgtechnologie, met Saxion, ROC, Ambiq, Livio en Roessingh
Aveleijn, Ambiq, Livio, Roessingh Research & Development, ROC van Twente en Saxion ontvangen gezamenlijk subsidie voor een onderzoek naar de inzet van technologie. Het onderzoek is gestart in september 2022 en heeft een doorlooptijd van twee jaar. De onderzoeksvraag is: Hoe zorgen we ervoor dat zorgtechnologie een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het dagelijks handelen van zorgprofessionals, zodat zij dit meenemen bij elke zorgvraag en behoefte van de cliënt?
Bezoek Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Op 19 mei heeft de IGJ een bezoek gebracht aan Aveleijn om te kijken naar hoe we omgaan met eHealth. De inspectie concludeert dat we bij de inzet van ICT in de zorg (eHealth) grotendeels zorgen voor de juiste randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. “Aveleijn heeft een doordacht eHealth beleid en verbetert dit voortdurend.”
Positief
- Onze focus op meerwaarde voor cliënten en medewerkers.
- De actieve betrokkenheid van cliënten bij de eHealth ontwikkelingen
- De zorgvuldigheid bij de voorbereidingen voor een vervolg op het huidige ECD
Aandachtspunt
- De werking van het kwaliteitssysteem voor informatiebeveiliging is onvoldoende in beeld. Aveleijn vindt veilig omgaan met informatie belangrijk, we gaan dit in 2023 verbeteren.
In 2023
Voor de komende jaren ontwikkelen we een nieuw innovatie programmaplan. In dit plan werken we verder aan de bestaande pijlers: regie & redzaamheid, contact & communicatie en fit & vitaal voor cliënten. We voegen hier social design aan toe. Bij social design gaat het om creativiteit en anders denken bij complexe en taaie maatschappelijke vraagstukken. Het gaat om gezamenlijk ontwerpen en uitproberen. We doen een locatiescan bij alle locaties, om te achterhalen hoe locaties nu innoveren. De uitkomsten geven richting aan het innovatieprogramma in 2023 en de jaren daarna.