3.1 Ervaringen van medewerkers
Binden en boeien
In de toekomst zijn er minder mensen beschikbaar voor de gehandicaptenzorg. Vanuit onze branche wordt met allerlei initiatieven, creatieve en innovatieve oplossingen hard gewerkt om deze grote uitdaging het hoofd te bieden.
Instroom nieuwe medewerkers
De instroomcijfers zijn in 2021 en 2022 sterk verhoogd ten opzichte van voorgaande jaren. Er zijn 302 medewerkers ingestroomd in 2021 en in 2022 zijn er 339 nieuwe medewerkers bij gekomen. Daarmee laten we zien dat voldoende mensen Aveleijn nog steeds weten te vinden. Het waardengedreven werken heeft aantrekkingskracht.
“We hebben een visie, investeren vanuit die visie in onze kernwaarden, de onderlinge relatie en het goede gesprek. En dat betaalt zich aantoonbaar positief uit”, vertelt HRM manager Carla Grummel. Lees hier het hele interview in het inspiratiemagazine van Berenschot.
Anders opgeleiden Aveleijn is vorig jaar gestart met een traject voor potentiële medewerkers die wel in de VG-sector willen werken, maar niet voldoende agogisch zijn geschoold. In samenwerking met het ROC worden zij met een eenjarig traject verder opgeleid tot begeleider. Er zijn in juni 12 medewerkers gecertificeerd in het Anders Opgeleiden traject, 11 van hen blijven werken bij Aveleijn. In september en november 2022 startten twee nieuwe klassen van ongeveer 12 personen.
Leerlingen
In juni 2022 zijn 18 BBL-leerlingen gediplomeerd. Hiervan blijven er 16 binnen Aveleijn werkzaam. Voor de start van het nieuwe schooljaar (2022-2023) zijn 35 nieuwe leerlingen aangetrokken, dit is een toename ten opzichte van vorig jaar.
Arbeidsmarktcommunicatie
Aveleijn is een organisatie met en van verhalen. Deze verhalen gebruiken we ook in de arbeidsmarktcommunicatie. Ze dragen bij aan het merk van Aveleijn en geven potentiële medewerkers een goed beeld hoe het is om bij ons te werken. We delen verhalen via verschillende kanalen: in tekst, maar ook in beeld. Uiteraard online via onze eigen website en sociale media, via het Kennisplein Gehandicaptensector en de website van Twente Branding. Ook maken we gebruik van offline media. Zo plaatsen we iedere maand een vacature met een verhaal in de Huis aan Huis krant en gebruiken we ons eigen magazine Spigul voor diepte-interviews over de inhoud van het werk en goed werkgeverschap.
Vertrekkende medewerkers
De instroom is gestegen, maar we zien ook een sterke toename in de uitstroom. Het aantal medewerkers dat binnen twee jaar onze organisatie weer verlaat stijgt. We willen graag leren van hun ervaringen en feedback. Medio 2022 hebben HR adviseurs medewerkers gebeld die uit dienst gaan. Uit deze gesprekken weten we dat geen eigen regie op het rooster vaak een rol speelde. Ook de ruimte ervaren om vrij te nemen werd genoemd.
Annemiek:
“Het duurde best lang voordat ik een beetje wist wat er van mij verwacht werd en hoe alles werkt. Ik werd hier wel goed bij geholpen door mijn collega's. Ik ga weg bij Aveleijn omdat ik in mijn nieuwe baan regelmatige diensten kan draaien. En ik wil ook graag andere organisaties leren kennen, om te kijken wat het beste bij mij past.”
Vertrekkende medewerkers geven aan het werken met de waarden en de cliëntgerichtheid van Aveleijn zeer te waarderen. Ook de mogelijkheden op het gebied van leren en ontwikkelen wordt gewaardeerd.
Mantelzorg
Steeds meer medewerkers van Aveleijn vervullen naast hun werk ook mantelzorgtaken in hun eigen tijd. In de afgelopen periode hebben we deze collega's ondersteuning geboden bij het kunnen organiseren van deze taken. Onder meer met individuele coaching en balanstrainingen die helpen in het vinden van een goede balans tussen werk en privé.
Functiegebouw
We ervaren dat de huidige functies niet meer aansluiten bij wat de praktijk vraagt. Bovendien voorziet het huidige functiegebouw onvoldoende in de wensen voor doorgroeimogelijkheden. In 2022 zijn de functiebeschrijvingen van medewerkers in het primair proces opnieuw beschreven en geplaatst binnen functiefamilies. Het is nu voor medewerkers overzichtelijker waar je verantwoordelijk voor bent. Daarnaast helpen de nieuwe omschrijvingen bij het vormen van de juiste samenstelling.
In 2023
Om de toegankelijkheid, de continuïteit en de kwaliteit van zorg en welzijn in de regio Twente te borgen, slaan de zorgorganisaties hun handen ineen. Er zijn drie actielijnen geformuleerd. De eerste actielijn richt zich op behoud van medewerkers in de regio, de tweede actielijn gaat over anders werken en de derde actielijn is gericht op goed werkgeverschap. Aveleijn participeert in de eerste en derde actielijn. Binnen Aveleijn richten we ons in 2023 onder meer op capaciteitsmanagement en het verbeteren van het roosterproces.