3.2 Aandacht voor vakmanschap
Aandacht voor professionals
Harry Kunneman, emeritus-hoogleraar Universiteit voor Humanistiek:
“Werk kunnen doen dat anderen deugd doet, is in mijn ervaring een van de belangrijkste bronnen van zinvol leven.”
Versterken van de professional
Binnen het programma Professionalisering PB-er werken we sinds een aantal jaar aan het verfijnen van de professionele beroepshouding. In dit ontwikkelprogramma staan de begeleiders zelf aan het roer. Zij zijn actief aan de slag met eigen leervragen en thema's die zij zelf belangrijk vinden. In 2022 organiseerden we vier vakgenootsdagen over beroepsidentiteit, verantwoord risico's nemen, intercultureel vakmanschap en inclusie. Benieuwd met welk enthousiasme de PB-ers hun vak op de kaart zetten? Lees dit interview!
Omgaan met complex gedag
We zien een toename van complex gedrag bij cliënten. We willen medewerkers goed toerusten om dit gedrag te begrijpen en ermee leren omgaan. We ontwikkelden verschillende modules die specifiek gaan over begeleiding en behandeling van cliënten met complex gedrag. Daarnaast konden medewerkers workshops volgen over de Wet Zorg en Dwang, trauma en nazorg, tijdens de IBB Inspiratiedag 2022. De reacties waren heel positief. Er waren 40 collega's.
Marco:
“Wat fijn dat er aandacht is voor hoog alert! Erg fijn om collega’s van andere IBB locaties beter te leren kennen.”
Training Systemisch werken
Systemisch werken betekent dat we onderzoeken op welke manier de relaties van de client voor hem van betekenis of van invloed zijn. We weten dat we ook zelf onderdeel zijn van het systeem rondom de cliënt. We geloven dat goede zorgkwaliteit begint bij een betekenisvolle relatie. In 2022 en begin 2023 volgden alle managers en gedragswetenschappers een training Systemisch kijken en werken. Er is een training voor begeleiders gemaakt, die start in 2023.
Regieverpleegkundige
In 2022 is een pilot gestart met een regieverpleegkundige. De regieverpleegkundige adviseert begeleiders over (complexe) verpleegkundige handelingen en voert deze soms ook uit. Verder onderhoudt de regieverpleegkundige contacten met andere zorginstellingen, zoals het ziekenhuis. In 2023 evalueren en beslissen we hoe we hier mee verder gaan.
Kennismanagement en palliatieve zorg
We vinden het belangrijk dat de kennis die in onze organisatie aanwezig is, goed gebruikt en gedeeld wordt en behouden blijft. En dat we goed weten op welke gebieden we kennis van buiten naar binnen moeten halen. In 2021 hebben we een visie op kennismanagement gevormd. In 2022 startten we met het project Kennismanagement. We zijn begonnen met onze kennis over Palliatieve zorg in kaart te brengen en systematisch te verspreiden. We zien dat het ‘managen’ van deze kennis hierdoor is verbeterd. Zo is informatie over palliatieve zorg beter vindbaar op ons intranet, werken onze medewerkers met kennis van palliatieve zorg beter samen met elkaar en met het externe netwerk, en hebben we de handreiking palliatieve zorg voor begeleiders herschreven. Het project leverde veel inzicht op over de manier waarop we kennis ophalen en verspreiden. In 2023 richten we onze kennisomgeving verder in met andere thema's.
In 2023
In 2023 nemen we een nieuw Leermanagementsysteem in gebruik. Dit moet medewerkers meer eigen regie geven op hun leerproces. We onderzoeken hoe we meer zeggenschap kunnen geven aan medewerkers in hun eigen team. Zodat expertise op de werkvloer meer gezien en gehoord wordt.