6.2 Reflecties van de medezeggenschap
Centrale Cliëntenraad Cliënten (CCR-C)
De CCR-C vindt het digitale rapport prettig, omdat er filmpjes in staan en platen die overzichtelijk zijn. De Aveleijnstijl van het rapport is fijn. Het helpt dat het magazine voor cliënten ook op deze manier is opgebouwd. Je kunt er makkelijk doorheen scrollen, maar de teksten zijn wel te moeilijk en het is nog erg groot.
De CCR-C vindt dat er veel gedaan wordt om de cliënten mee te laten praten. Het is fijn dat er extra moeite wordt gedaan om het ook begrijpelijk en gelijkwaardig te maken.
Het BIT (Ben ik Tevreden) is een instrument waar nog het nodige in te verbeteren valt, zoals ook in het rapport staat. Het is nog te veel een vragenlijst en geen goed gesprek. Sommigen vinden het te kinderachtig en een verplichte vragenlijst waar niet veel in verandert. Een goed gesprek over het eigen leven wordt wel gevoerd, maar niet met het BIT.
Dat goede gesprek vraagt tijd en aandacht. Sommige cliënten ervaren dat begeleiders druk zijn en dat staat een goede ontmoeting soms in de weg. Iedereen kan hier iets in betekenen; de organisatie, de begeleiders zelf en ook de cliënt. Afspraken maken met elkaar, jezelf openstellen en aangeven waar je behoefte aan hebt, werden genoemd als de dingen die cliënten zelf kunnen doen. Ook het hebben van goede contacten in je eigen netwerk, met vrijwilligers en andere cliënten is waardevol. Het verhaal van een cliënt in de dialoogsessie, over de kwaliteit van leven en werken, geeft precies aan waar we als Aveleijn in kunnen groeien met elkaar: Het verschil tussen mijn huidige werkplek en de dagbesteding waar ik eerder zat, is enorm. Daar op de dagbesteding werd ik steeds snel geholpen. Ik hoefde letterlijk maar mijn hand op te steken en iemand van de begeleiding kwam eraan om mij de dingen uit handen te nemen. Op mijn werkplek nu voel ik me een gewaardeerd persoon, met verantwoordelijkheden, en ik krijg de ruimte om fouten te maken.
Dit verhaal geeft een goed beeld van het verschil tussen het hebben van een werkplek en iets maken, of het zijn van een werknemer en vanuit je kwaliteiten iets toevoegen.
Centrale Cliëntenraad Verwanten (CCR-V)
De digitale versie van het kwaliteitsrapport is een goede stap vooruit! Het is overzichtelijk, makkelijk door te bladeren en de teksten zijn goed te volgen. Het is ook een mooie afwisseling tussen tekst, afbeeldingen en video's. Dat maakt dat het aansluit bij veel meer mensen. Het geeft een goed beeld van waar Aveleijn mee bezig is en hoe er gewerkt wordt aan kwaliteit.
In de huidige arbeidsmarktproblematiek mag Aveleijn trots zijn op alle acties die gedaan worden om mensen een fijne en goede werkplek te bieden. Het personeelsbeleid lijkt vooralsnog een goede buffer voor de problemen die de hele sector ervaart in het werven en behouden van werknemers.
De CCR-V ziet dat de motivatie van personeel wordt vergroot als er in een passende mate vrijheid en verantwoordelijkheid wordt gegeven. Erkenning voor het vak en ruimte geven aan de professional is belangrijk.
Er zijn veel locaties en de verscheidenheid in de leefomgeving en doelgroep, maakt dat er maatwerk geboden moet worden. Echter op bepaalde onderwerpen zou uniformiteit in uitvoering of in aansturing van belang kunnen zijn. De huidige verschillen zijn nu soms niet goed uit te leggen, terwijl er sprake is van één organisatie. De verschillen op locaties zorgen wel voor diversiteit in succes- en leerervaringen. We zouden hier ook meer kunnen leren van elkaar.
De CCR-V waardeert de open communicatie met de Raad van Bestuur. Er is ruimte voor dialoog, reflectie en kwetsbaarheid. Dit versterkt de samenwerking en de vraagstukken die van belang zijn, kunnen goed en kritisch besproken worden.
Ondernemingsraad
De OR heeft het kwaliteitsrapport met interesse gelezen en de uitnodiging tot deelname aan de kwaliteitsdialoog werd zeer op prijs gesteld. De dialoog is ook als zeer waardevol ervaren. Allereerst is het een prettig leesbaar stuk. De nieuwe opzet van het kwaliteitsrapport ervaart de OR als iets positiefs.
Thema 1: Ik-kracht: meer mensen versterken Aveleijn zet zich in om de cliënt in hun kracht te zetten. Door de verschillende programma`s zoals Naar de TOP en Team SAM worden cliënten in hun kracht gezet. Daarnaast ervaren ze hoe ze kunnen meepraten over de dingen die in hun leven gebeuren en die plaatsvinden op de locaties waar ze werken of wonen. Dit soort programma’s hebben slechts een bereik voor een beperkt aantal cliënten. De OR vindt het ook belangrijk dat er programma’s komen die voor een bredere groep cliënten beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld uitgewerkt vanuit een bepaalde doelgroep, waarbij concrete instrumenten ter beschikking komen (bijvoorbeeld autisten met een laag IQ). Ook zouden wij graag zien dat er een ‘uitzendbureau’ komt dat als doel heeft om in elke stad een breed aanbod van ‘zinvolle daginvulling’ te creëren samen met ‘werkgevers’ dat aansluit op de behoeften van cliënten. Cliënten kunnen hier opgeleid en begeleid worden om het werk goed te kunnen doen.
De OR mistte een belangrijk thema: vitaliteit van cliënten. Veel cliënten bewegen en eten niet gezond, met alle bijkomende problemen. Welke programma’s gaan wij opzetten om gezond eten, bewegen en slapen te promoten. En hoe gaan we dat borgen in de dagelijkse en standaard processen en programma’s?
Verwanten en vrijwilligers zijn belangrijke personen in het ervaren van een betekenis vol leven voor cliënten. Deze rol en de samenwerking met Aveleijn zijn niet benoemd in het kwaliteitsrapport. Thema 2: Professionele ondersteuning nu en in de toekomst Medewerkers voelen zich verbonden met de organisatie en staan achter de waarden en missie van Aveleijn. Ook biedt Aveleijn medewerkers de kans om zich te blijven ontwikkelen door het bieden van scholing, trainingen en cursussen. In het kwaliteitsrapport wordt benoemd dat Aveleijn merkt dat er een personeelstekort is. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Hier moet Aveleijn aandacht voor blijven houden. Het is belangrijk om te kijken hoe we de huidige medewerkers aan Aveleijn kunnen blijven binden. De OR is van mening dat het belangrijk is hier beleid voor te ontwikkelen. Ook op het onderwerp dat medewerkers grotere contracten kunnen krijgen indien ze dat wensen en dat er ‘werkbare diensttijden’ komen. Geen diensten van 2 tot 4 uur, maar van 7 tot 9 uur zou de standaard moeten zijn. Ook moet er meer maatwerk mogelijk zijn bij het inroosteren, bijvoorbeeld als iemand juist wel of juist niet weekenddiensten wil draaien. Het gedachtengoed dat we het personeel zo ‘plooien’ dat het rooster rond komt moet 360 graden veranderen in: hoe kunnen we de capaciteitsplanning zo organiseren dat we met mogelijke wensen van individuele medewerkers rekening kunnen houden?
Raad van Toezicht
Het kwaliteitsrapport is dit jaar op een nieuwe wijze gepresenteerd. Een online versie met filmpjes, illustraties en tekst en dat alles bij elkaar geeft goed inzicht in de strategische beleidskeuzes en een brede impressie op de doorwerking op cliënten en medewerkers. De Raad van toezicht is trots op alle initiatieven die waarde toevoegen aan het leven van cliënten en gewaardeerd worden door medewerkers. In een tijd waarin we nog de consequenties van Corona ervaren, is het bijzonder om te zien dat ondanks de waan van alledag aandacht is voor reflectie en ontwikkeling om het steeds beter te doen. Goede kwaliteit vraagt om continue aandacht. Kwaliteit is immers geen statisch begrip; het komt tot stand in de interactie tussen mensen en vraagt om een organisatie waar ruimte is om te leren. Onze complimenten aan de organisatie hiervoor.
De veelheid aan initiatieven laat ook zien hoe de kernwaarden van ontmoeten, ontwikkelen en ondersteunen niet hangen binnen een ‘programma’, maar steeds meer onderdeel vormen van het DNA van de organisatie en juist een diversiteit aan uitingsvormen kent. Aveleijn wil deze initiatieven ‘verbreden en vergroten’, om steeds te blijven denken en handelen vanuit deze kernwaarden. Hierbij is het essentieel dat reflectie als basis goed verankerd is, waarbij er aandacht is voor wat werkt voor het individu. De Raad van Toezicht ziet reflectie als een belangrijke drager van kwaliteit. De persoonlijke groei van personeel en cliënten werkt door in de kwaliteit van de interactie en de samenwerking. “Iedereen aan boord” zoals uitgewerkt in een workshop welke gaat over het belang van relaties, wederkerigheid en elkaars krachten versterken, geeft daar extra aandacht aan.
Kwaliteit is een breed begrip en het was waardevol om te ervaren dat dit kwaliteitsrapport ook aanleiding geeft tot het stellen van vragen en het voeren van een brede dialoog met de organisatie en cliënten en verwanten gezamenlijk. Het horen van de verschillende perspectieven leidt tot begrip, samenwerking en gelijkwaardigheid.
Een goed voorbeeld van het werken aan gelijkwaardigheid is team SAM. En ook de manier waarop er in het project Naar de TOP met coaches, co-trainers en deelnemers niet alleen ingezet wordt op individuele ontwikkeling, maar ook vanuit verschillende rollen op versterking van de persoon in relatie tot anderen. Anderen kunnen hierdoor op hun beurt ook leren van de ervaringen van cliënten.
De aandacht voor het arbeidsmarkttekort is goed zichtbaar in het kwaliteitsrapport. Het inwerkprogramma, een passend functiegebouw, het programma professionalisering pber en het speciale zijinstroomtraject ‘Endoor!’ zijn daar mooie voorbeelden van. De komende jaren zal dit ook veel aandacht vragen. We vragen in het rapport van 2023 om ook aandacht te hebben voor de wisselwerking van formele en informele zorg en de rol van de vele vrijwilligers van Aveleijn hierin.