3.4 Veilige zorg
Onvrijwillige zorg
Eigen regie is belangrijk voor de cliënt. We willen dus zo min mogelijk onvrijwillige zorg toepassen. Soms moet dit wel om de cliënt zelf of zijn omgeving te beschermen. In 2020 is de Wet Zorg en Dwang (WZD) ingegaan. We zijn ook in 2021 bezig geweest om iedereen te ondersteunen bij het toepassen van deze nieuwe wet. Het goed toepassen van de WZD geeft de zekerheid voor de cliënt en de omgeving dat we zorgvuldig afwegingen maken met elkaar. En dat we de juiste stappen zetten in het weer afbouwen van de onvrijwillige zorg.
In 2021 hebben we over dit thema taakhoudersbijeenkomsten en locatiebezoeken georganiseerd. Ook worden nieuwe gedragswetenschappers bijgepraat over de werkwijze bij Aveleijn. We zien veel diversiteit op het gebied van onvrijwillige zorg. Er zijn locaties waar medewerkers bewust bezig zijn met het zoveel mogelijk bieden van vrijwillige zorg. Er zijn ook locaties waar het belangrijk is dat iemand collega’s ondersteunt om in te zien dat ze onvrijwillige zorg leveren. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als er een kast op slot zit en cliënt niet bij zijn eigen spullen kan.
In 2022
De implementatie van de WZD is wisselend verlopen door de coronapandemie. Er waren minder mogelijkheden om in gesprek te gaan en minder tijd om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Wel werkten we via online meetings, een goedgevulde themapagina over onvrijwillige zorg en locatiebezoeken aan bewustwording. Er is een module in het ECD waar onvrijwillige zorg geregistreerd en gevolgd kan worden. Door wat haperingen in het systeem, waardoor we nog geen betrouwbare analyses konden maken over hoe vaak onvrijwillige zorg voorkomt.
In de kwalitatieve analyse worden bovenstaande punten uitvoerig uiteengezet.