3.4 Veilige zorg
Omgaan met overschrijdend gedrag
Aveleijn stelt alles in het werk om seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandeling (SGGM) te voorkomen en te stoppen. Onze commissie SGGM begeleidt alle meldingen en adviseert medewerkers over hoe te handelen. Een adviesteam met externe deskundigen, zoals een advocaat, politie, Veilig Thuis Twente en een inhoudelijk expert, ondersteunt de commissie.
We zien in 2021 een stijging van het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit is vooral een stijging van meldingen waarbij cliƫnten grensoverschrijdend gedrag laten zien richting een medewerker. We denken dat de stijging is te verklaren uit een groter bewustzijn en bereidheid van medewerkers om hiervan melding te maken. Hier is in 2021 ook extra aandacht aan besteed.
Aantal meldingen Seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandeling in 2021.
Totaal 353 meldingen:
- Huiselijk geweld: 102 meldingen 111 in 2020
- Kindermishandeling: 43 meldingen 49 in 2020
- Seksueel Grensoverschrijdend gedrag: 208 meldingen 159 in 2020
Interne audit
We wilden weten of medewerkers voldoende bekend zijn met het thema seksueel grensoverschrijdend gedag en mishandeling. Daarom hebben we drie locaties een interne audit uitgevoerd in het voorjaar van 2021. Hoewel elke medewerker verplicht is om de training Seksualiteit en intimiteit te volgen, zijn er onderlinge verschillen hoe er met het thema wordt omgegaan. Op sommige plekken zijn medewerkers onvoldoende bekend met het thema SGGM. Verbeterpunten zijn:
Nieuwe medewerkers goed informeren over dit thema en wat er van hen verwacht wordt.
Het meldformulier en meldanalyses gebruiksvriendelijker maken.
In 2022
In 2021 hebben we direct een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er sinds dit jaar een kennismakingsoverleg met nieuwe managers en gedragswetenschappers. Zij krijgen uitleg over SGGM en hoe we daar bij Aveleijn mee omgaan. In 2022 geven we meer aandacht aan preventie door scholing en door het thema in het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers te verwerken. Daarnaast gaan we onderzoeken hoe we vermoedelijke daders nog beter kunnen ondersteunen of behandelen om het risico op herhaling te verkleinen.