4.1 Ervaringen van medewerkers

Instroom en uitstroom

In de toekomst zijn er minder mensen beschikbaar voor de gehandicaptenzorg. Vanuit onze branche wordt met allerlei initiatieven, creatieve en innovatieve oplossingen hard gewerkt om deze grote uitdaging het hoofd te bieden.

Ook bij Aveleijn merken we de gevolgen van het personeelstekort, en knelt het op sommige locaties. We spelen natuurlijk wel in op de toekomst door creatief te zijn in het vinden en vasthouden van medewerkers. Door nieuwe manieren van werven, een verbeterd inwerkproces, goede ontwikkelmogelijkheden te bieden en nauw samen te werken in de regio bijvoorbeeld. Daarnaast kijken we in 2021/2022 opnieuw naar onze functies. De zorgvraag verandert. Onze functies en de vaardigheden, competenties, voorwaarden die daarbij horen veranderen mee.

1001 begeleiders

Vooral hebben we oog voor wat het (toekomstig) tekort aan begeleiders betekent voor de cliënt. We zien wat het doet met iemand als er steeds nieuwe begeleiders zijn. Als vaste, vertrouwde gezichten weggaan en andere mensen komen.

Wisselingen bij begeleiders kunnen we niet voorkomen. Maar we kunnen ons wel heel goed bewust zijn van de impact hiervan op de cliënt en zijn netwerk. We schenken aandacht aan emoties, zorgen voor een goed afscheid en goede afstemming in het contact met de nieuwe begeleider. We hebben een workshop ‘Iedereen aan boord!’ ontwikkeld waarin we over dit thema met elkaar in gesprek gaan. In 2022 vullen we de gereedschapskist van de waardenambassadeurs aan met een tool die helpt personeelswisselingen op locatie vorm te geven vanuit het perspectief van de cliënt.

Arbeidsmarktcommunicatie

Aveleijn spant zich in om potentiële nieuwe, medewerkers te vinden en hun interesse te wekken. In 2021 waren we veelvuldig zichtbaar op Social Media en zetten we wervende filmpjes, open dagen en meeloopstages in. Hier gaan we in 2022 mee door. We doen ook mee aan de Ontdek de zorg-week.

Specialistisch personeel

Bepaalde functies zijn moeilijker in te vullen. Dit geldt bijvoorbeeld op werkplekken waar naast ondersteuning ook verzorging gevraagd wordt. Ook begeleiders intensieve behandeling, gedragswetenschappers en medisch personeel zoals AVG-artsen zijn moeilijk te vinden. In 2022 verkennen we met HBO-instituten en andere zorgorganisaties of we HBO geschoolde (zorg)professionals agogisch kunnen bijscholen.

Zij-instromers

Aveleijn biedt veel BBL-plekken, waarbij er ruimte is voor zij-instromers. We zien dat dit voor de nabije toekomst nieuwe medewerkers kan opleveren. Zij-instromers hebben vaak al veel werk- en levenservaring en kiezen bewust voor een baan in de VG zorg. We hebben nauw contact met scholen en het UWV om zij-instromers enthousiast te maken voor Aveleijn.

Inwerken nieuwe medewerkers

Om nieuwe medewerkers goed aan Aveleijn te verbinden is er een langdurig ‘onboardingsprogramma' gestart in 2021. In dit introductieprogramma heten we medewerkers welkom en maken ze kennis met onze missie en kernwaarden. Daarnaast krijgt elke nieuwe collega een buddy en hulp van een digicoach om de systemen te leren kennen. De manager is nauw betrokken bij het inwerkproces. In de evaluatie van eind 2021 geven nieuwe medewerkers aan de inwerkperiode te ervaren als ‘een warm bad’.

Vertrekkende medewerkers

De uitstroom is nagenoeg gelijk aan de instroom. Het zijn voornamelijk de medewerkers tot 30 jaar en de medewerkers die 1 tot 3 jaar in dienst zijn die vertrekken. Onder de jonge medewerkers zie je dat zij soms nog niet goed weten wat ze willen met hun carrière. Ook worstelt deze groep met een huis of hypotheek, wat lastig op te brengen is met kleine contracten. In 2022 willen we hier via exit-gesprekken met vertrekkende medewerkers meer inzicht en grip op krijgen. Ook willen we in 2022 boven formatief personeel aannemen waar dat mogelijk is.

Functiegebouw

In 2021 startten we met het herijken van de functies binnen ons functiegebouw. We ervaren dat de huidige functies niet meer aansluiten bij wat de praktijk vraagt. Bovendien voorziet het huidige gebouw onvoldoende in de wensen voor doorgroeimogelijkheden. Om hier een goed beeld van te krijgen is er onderzoek gedaan door de hele organisatie heen. In juli 2021 ging vervolgens het project Herijking functiehuis van start. In dit project ontwerpen we samen met betrokkenen een toekomstbestendig functiehuis voor Aveleijn. In 2022 zijn de functies in het primair proces beschreven en gaan we verder met de behandelfuncties en de functies in de ondersteunende diensten.