3.1 Ervaringen van cliënten

Cliënttevredenheidsonderzoek (CTO)

We vinden het belangrijk om te weten wat de ervaringen van onze cliënten zijn met Aveleijn. Een tevredenheidsonderzoek is een van de manieren om dit te onderzoeken. Met de 14 Twentse gemeenten is afgesproken om bij cliënten met een Wmo of Jeugdwet indicatie periodiek een tevredenheidsonderzoek uit te voeren. We vinden het waardevol om met deze groepen in gesprek te gaan over hoe zij de ondersteuning ervaren. In oktober 2021 hebben we een vragenlijst verspreid. Er hebben minder mensen gereageerd dan we zouden willen. Van de 1030 ontvangers hebben er 262 gereageerd (25%). Ambulante cliënten deden vaker mee dan cliënten bij Dagbesteding of bij Jeugd-wonen. De mensen die hebben meegedaan, zijn over het algemeen zeer positief over Aveleijn.

Oordeel over ambulante begeleiding

0%

Tevreden over ondersteuning

0%

Tevreden over bejegening

0%

Tevreden over nakomen afspraken

0%

Tevreden over bereikbaarheid

0%

Tevreden over beschikbare tijd

0%

Tevreden over kennen hulpvraag

0%

Tevreden over continuïteit

Eigenaar van het ondersteuningsplan In het ondersteuningsplan maken cliënt en begeleider samen afspraken over de ondersteuning. 85% van alle respondenten weet dat ze een ondersteuningsplan hebben en 69% van de respondenten is op de hoogte van de inhoud van het plan. Cliënten met ambulante begeleiding weten vaker dat ze zo'n plan hebben dan cliënten van dagbesteding en jeugd. We streven ernaar dat cliënten eigenaar zijn van hun eigen ondersteuningsplan. We gaan kijken hoe we dit eigenaarschap kunnen vergroten. In 2022

Er zijn niet echt directe verbeteracties uit het CTO gekomen. De managers en begeleiders gaan met individuele wensen of aandachtspunten van cliënten aan de slag. We zijn op zoek gegaan naar hoe we de volgende keer de respons kunnen verhogen. De volgende keer – in 2024 – houden we rekening met:

  • Een langere periode van uitleg en instructie naar begeleiders. Zij hebben een grote rol in het stimuleren van cliënten om mee te doen.
  • De vragenlijst langer dan 4 weken open laten staan, dit werd nu als kort ervaren.
  • Tussentijds betrokkenen vragen hoe de respons verloopt en zo nodig bij sturen.