3.3 Samen ontwikkelen
Betekenisvolle dagbesteding
Stel dat geld of plaats geen rol speelt en alles kan en alles mag, niks is gek. Wat zou je dan doen op een dag? Waarom en wat heb je daarvoor nodig? Wat als er geen begeleiders zijn, hoe ziet de dagbesteding er dan uit? Als er geen gebouwen zijn, hoe zou je dan dagbesteding hebben?
Met deze en andere vragen gingen we in 2021 op pad om met een frisse blik naar onze visie op dagbesteding voor cliënten te kijken. We gunnen iedereen een zingevende, betekenisvolle invulling van de dag. Maar dat betekent voor iedere persoon iets anders. De een wil graag leren, de ander iets beleven. Sommige mensen zijn graag buiten, anderen liever binnen. Ben je creatief? Of vind je daar juist niks aan? Door Corona en de nieuwe visie van de VGN 2030 hebben we nieuwe inzichten opgedaan. Hiermee willen we onze visie op dagbesteding verrijken. Hoe, wat en waarom? Daarover hebben we in 2021 met betrokkenen gedroomd.
Dromendagen met cliënten, verwanten en collega's In verschillende samenstellingen hebben we gedurende het jaar een aantal Dromendagen georganiseerd. Tijdens zo'n bijeenkomst mochten de deelnemers buiten de gebaande paden denken. Hier ontstonden mooie en originele ideeën. Door dagbesteding vanuit alle perspectieven onder de loep te nemen vormen we een gezamenlijk beeld over de toekomstige daginvulling.
Een aantal dromen van cliënten:
“Ik wil graag leren werken met de naaimachine.”
“Mijn droom is dat ik de beker win bij Aveleijn's Got Talent.”
“Blijven tekenen, dat zou ik graag willen.”
“Van je hobby je werk maken in verbinding met anderen.”
Arrangementen
Uit de dromendag met begeleiders kwam het idee van arrangementen waarin cliënten de regie hebben. Door een arrangement te kiezen, bepaalt de cliënt zelf waar de nadruk op ligt bij zijn dagbesteding. Dat kan liggen op leren van bepaalde vaardigheden, persoonlijke groei, beleven, werken, etc. Binnen Aveleijn is al veel diversiteit in dagbesteding. Maar we zien ook dat dromen en werkelijkheid nog uit elkaar liggen.
In 2022
Het idee van de arrangementen, waarbij de wens en behoefte van de cliënt echt het vertrekpunt is, werken we in 2022 verder uit. Tijdens de coronacrisis hebben we ontdekt hoe goed de collega's van wonen en dagbesteding elkaar kunnen versterken. Er is meer begrip voor elkaars werk. Dit willen we uitbreiden en vasthouden. In 2022 stellen we onze aangepaste visie op dagbesteding vast en werken we een plan van aanpak uit.