4.1 Sociale Inclusie
Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin iedereen erbij hoort en kan meedoen. Meedoen en sociale relaties geven betekenis aan het leven van onze cliënten. We zoeken dan ook allerlei manieren om onze cliënten deel uit te laten maken van de maatschappij. Ook nodigen we anderen uit om onze cliënten te ontmoeten.
Voorbeelden uit 2023
Studenten Social Work van Saxion
In het eerste kwartaal van 2023 verzorgden we een complete module in het curriculum van de eerstejaars studenten Social Work van Saxion. Deze studenten zijn potentiële medewerkers voor Aveleijn, maar kiezen niet automatisch voor de gehandicaptenzorg. In drie verschillende trajecten (burgerschap, vrije tijd en ontmoeten door kunst/cultuur) maakten de studenten kennis met (het leven van) onze cliënten. De ontmoetingen vonden plaats in colleges, in locatiebezoeken en in het samen bezig zijn met een thema.
Bekijk hier het filmpje van student Robin en client Stefan.
Samenwerking Kunst & Welzijn
Aveleijn maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Kunst & Welzijn in de gemeente Enschede. Zorg- en Welzijn en Culturele instellingen ontwikkelen samen interventies die het welbevinden en sociale inclusie bevorderen.
- Inclusieve rondleidingen bij Rijksmuseum Twenthe. Lees meer
- Catwalk meets Enschede. Lees meer
- Art Impact Day voor professionals. Bekijk het programma
- Inclusief projectkoor in de Stadsherberg. Lees meer
Canal Pride
Voor de tweede keer voeren LHBTI cliënten van Aveleijn mee op de Onbeperkt Trots boot van de VGN. Dit jaar bezochten we de Canal Pride samen met collega-organisatie Estinea.
Art Brut
Van 7 t/m 15 oktober vond de internationale Art Brut Biënnale plaats in het centrum van Hengelo. Geselecteerde werken van kunstenaars van Aveleijn en andere kunstenaars met een beperking of psychische problematiek werden door de vele bezoekers bewonderd. Op dinsdag 10 oktober organiseerden we een bijzonder inspiratieprogramma. In de ochtend was Theo van Uum, directeur van de VGN, onze speciale gast in een gesprek over de toekomst van de ateliers voor mensen met een verstandelijke beperking. Aansluitend vond we de theatervoorstelling De Verwanten plaats voor collega's, cliënten, verwanten en externe gasten. Vier mensen met een licht verstandelijke beperking namen de toeschouwers mee in hun wereld en in wat het betekent om je verwant te voelen met iemand. Het programma sloot af met een bezoek aan Art Brut.
Prokkel Podcast Inclusief Stembureau
Aveleijn is full partner van Stichting Prokkel. We doen al enkele jaren mee aan het Prokkelproject Inclusief Stembureau. Op een verkiezingsdag werken cliënten met een maatje in een van de stembureaus. Zo zijn ze zichtbaar, dragen ze bij en leren ze veel over burgerschap. In 2023 vonden er verkiezingen plaats op 15 maart en 22 november. Beide dagen werkten cliënten mee in de stembureaus. Voor Stichting Prokkel ontwikkelden we in aanloop naar de verkiezingen op 22 november een speciale podcast. Deze podcast is opgenomen in onze eigen Aveleijn studio door Thijs Fleer, student van de STERKplaats Twente, met als gasten Raimond Roo, ervaringsdeskundige van Team SAM en Tijn Tempel, coördinator verkiezingen van de gemeenten Enschede en Losser.
Bekijk hier de opname van de podcast.
Kennis delen
Sociale Inclusie is geen programma, maar onderdeel van het dagelijkse werk en de strategie van Aveleijn. Het is belangrijk om doorlopend kennis met elkaar te delen. Dat deden we in 2023 door:
- Workshops tijdens de Noaberoverleggen
- Workshops tijdens de Waardendag
- Bezoek aan de landelijke netwerkdag van de Coalitie voor Inclusie
- Themapagina
- Artikelen in de Spigul
Reflectie
We hebben gezien dat Sociale Inclusie voor velen een lastig en weerbarstig thema is: wat is het, waar begin je, met wie ga je een sociale relatie aan? We hebben ook gezien dat het soms onnodig complex of groots wordt gemaakt. Een verandering zit vaak in hele kleine dingen. Zo vertelde een begeleider dat ze elke week met cliënten iets bakt. De boodschappen werden voorheen bezorgd op de locatie. Nu gaat ze zelf met de cliënten naar de supermarkt. Ze worden herkend, gedag gezegd, er wordt een klein praatje gemaakt en cliënten hebben een klant met een scootmobiel geholpen bij het inpakken van de boodschappen. Zo heeft een relatief kleine verandering grote impact.