3.2 Samenspel verbreden
Vanuit onze traditie met kleinschalige locaties zijn we aanwezig in de maatschappij. Als een goede noaber, leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid van de buurten waar we aanwezig zijn. We doen dit door contacten te versterken en door zichtbaar te maken wat mensen met een verstandelijke beperking wél kunnen. We investeren blijvend in onze relaties met andere zorgorganisaties, gemeenten, woningscorporaties, bouwbedrijven, onderwijsinstellingen, sportclubs, bedrijven en culturele instellingen. Ook zoeken we actief naar nieuwe samenwerkingspartners.
Locatie Hagenborgh benut de kracht van de buurt
Aveleijn neemt deel aan het landelijke Lab VGN 2030. Van daaruit werken we aan een hulpmiddel dat de hulpvraag van een cliënt kan koppelen aan het aanbod in de buurt. Zorg die voor alle burgers beschikbaar is, is er ook voor de cliënten van Aveleijn. Door deze zorg meer in beeld te hebben, wordt er ook meer gebruik van gemaakt. Begeleiders en cliënten zijn actief op zoek gegaan naar het aanbod in de buurt en hebben al deze initiatieven in een netwerkwaaier gezet. Hierin is deze zorg uit de buurt gekoppeld aan hulpvragen van cliënten. Er wordt nu veel meer gebruik gemaakt van de voorzieningen in de buurt en de bewoners van de Hagenborgh maken meer deel uit van de gemeenschap. Een creatieve bewoner van de Hagenborgh ontwerpt een logo voor deze netwerkwaaier en in 2024 wordt er een app van gemaakt. Meer inzetten van het netwerk in de buurt vraagt ook wat van medewerkers, zij gaan de zorg meer coördineren en minder zelf uitvoeren. In mei heeft het team van de Hagenborgh de training sociale netwerkversterking (MEE) gevolgd. Het heeft hen geholpen in het anders kijken naar de zorg en hier ook een andere rol in te pakken.
Netwerk LVB
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn vaak afhankelijk van veel organisaties. De kwaliteit van de ondersteuning hangt voor hen sterk samen met de kwaliteit van samenwerking tussen deze organisaties. In 2023 zijn we een project gestart dat de samenwerking voor mensen met een LVB moet verbeteren. Hiervoor hebben we subsidie toegekend gekregen. 42 organisaties en instanties hebben zich inmiddels aangesloten en er is een projectplan geschreven. Ons gezamenlijke doel is meer samenhang creëren tussen alle organisaties en personen die mensen met LVB bij staan. Zodat LVB-ers niet langer tussen wal en schip vallen, maar tijdig passende zorg krijgen. Ook het in kaart brengen van de ketens en sociale kaart rondom LVB in regio Twente is een actie van dit LVB Netwerk.

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg- en welzijn (TAZ) in Twente
We hebben in de zorg te maken met een krappe arbeidsmarkt. Door samen te werken in plaats van te concurreren verwachten we dat we zorgmedewerkers kunnen aantrekken maar ook kunnen behouden. Meer dan 50 Twentse bestuurders van zorg- en welzijnsorganisaties hebben op 9 december 2022 de handen ineengeslagen om een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn te realiseren. Dat doen zij samen met de 14 Twentse gemeenten, het onderwijs (ROC van Twente en Saxion) en de zorgverzekeraars.
Zorgstart
Een van deze acties uit dit programma is het aantrekken van potentiële medewerkers die nog geen zorgachtergrond hebben of nog niet werkzaam zijn in de zorg. Zo is Zorgstart ontwikkeld. Dit is een platform voor elke inwoner van Twente die wil ontdekken of de zorg iets voor hem of haar is. Bij Zorgstart kan een geïnteresseerde zich oriënteren op de verschillende branches in de zorg en vervolgens op functies, opleidingsmogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Na aanmelding wordt op maat en met persoonlijk advies de route naar een baan in de zorg gevormd. Werkgevers krijgen vanuit Zorgstart kandidaten aangeboden die passen bij hun vacatures én hun organisatie.
De Twentse aanpak is onderdeel van het landelijke programma TAZ van het Ministerie van VWS.
Samenwerking in de medische zorg
De juiste, medisch noodzakelijke zorg op het juiste moment, aan de juiste cliënt. Dit is de doelstelling van een project medische zorg tussen vijf samenwerkende organisaties in Twente en de Achterhoek. Dit is nodig omdat het steeds moeilijker wordt om artsen in te schakelen voor de zorg voor mensen met een beperking.
Regioverpleegkundige
Sinds 2023 zetten we in de regio Oost een regioverpleegkundige in. De veranderende zorgbehoefte en veroudering van de doelgroep maakt dat er behoefte is aan een deskundige verpleegkundige op locatie met een brede expertise (psychiatrie, palliatieve zorg, geriatrie etc.) en een groot netwerk. De regioverpleegkundige werkt nauw samen met de cliënt, familie en zorgprofessionals binnen en buiten Aveleijn. Lees hier de kracht van regioverpleegkundigen.
2024
In 2024 gaan we door met lokale en regionale projecten om in te spelen op de veranderingen in de zorg en het samenspel met anderen te verbreden. We weten dat experimenteerruimte belangrijk is, groot denken en klein doen werkt. De fieldlabs, waar veel van deze initiatieven uit voort komen, lopen ook in 2024 door.