5.2 Epiloog Raad van Bestuur
Een leven vol betekenis voor iedereen, dat is waar Aveleijn voor staat. Onze missie en waarden zijn voor ons een rotsvast anker in een veranderende wereld waarin complexe, met elkaar samenhangende problemen spelen. Er is sprake van een overgangsperiode van een oude naar een nieuwe tijd, een fase van ‘tussentijd’ waarin de richting van verandering nog niet altijd in beeld is. De workshop ‘Iedereen aan boord’ geeft in de organisatie aanzetten in de basis van de verandering. In 2022 hebben we ons strategisch narratief Samenspel voor een leven vol betekenisbeschreven. Vanuit dit richtinggevende verhaal hebben we in 2023 kleine en grote stappen gezet op weg naar toekomstbestendige ondersteuning. We moeten als maatschappij en als organisatie de zorg anders organiseren. Daarvoor hebben we verbeeldingskracht, creativiteit en experimenteerruimte nodig. In dit digitale kwaliteitsrapport blikken we via verhalen, filmpjes, feiten en foto's terug op onze inzet en opbrengsten van het afgelopen jaar.
Met trots kijken we terug op hoe onze medewerkers, cliënten, verwanten, vrijwilligers en samenwerkingspartners al zoekend, lerend en ontdekkend met elkaar verandering inzetten. In dialoog, in lokale activiteiten, op initiatief van collega's en cliënten zelf, op allerlei manieren zijn we bezig met spelers te versterken en (gelijk)waardig samenspel te verbreden. De waardendag die dit jaar georganiseerd werd door en voor cliënten is een inspirerend voorbeeld van eigen kracht en regie versterken. Steeds meer bedenken en doen we het samen met de mensen om wie het gaat, in de eigen lokale gemeenschap. Zeggenschap en ervaringsdeskundigheid van cliënten, verwanten én medewerkers stimuleren we door hen actief uit te nodigen mee te praten en hen hierin te coachen. In 2024 zetten we dit nog meer kracht bij, omdat we ook zien dat actief meedenken en meebeslissen voor heel veel mensen om verschillende redenen niet vanzelfsprekend is. Terwijl we merken dat aandacht voor ieders perspectief het onderlinge samenspel verbetert.
Mensen versterken en co-creëren, daarin zijn we bij Aveleijn goed op weg. Het lukt ons dit in kleine stappen vorm te geven, de vele initiatieven en kansen die we zien binnen onze organisatorische gemeenschap geven veel energie. Het ontwikkelen van vitale en zorgzame gemeenschappen rondom mensen die ondersteuning nodig hebben – het betrekken van de samenleving – dat is een grote uitdaging. We zien al mooie samenwerkingsverbanden met andere organisaties en in buurten, zoals bij de Hagenborgh in Almelo. Daar is de Netwerkwaaier geïntroduceerd die helpt om meer gebruik te maken van voorzieningen in de buurt. We zien dat deze vorm van intensievere samenwerking over de grenzen van de eigen organisatie of locatie heen, noodzakelijk is, maar ook nog in de kinderschoenen staat. Onze rol verschuift en we weten nog niet precies waar naar toe. We willen soms sneller en meer dan mogelijk is in de complexe praktijk. We geloven in werken vanuit vertrouwen en vakmanschap van begeleiders, gedreven vanuit onze missie en de kernwaarden van onze organisatie, terwijl we tegelijkertijd ook de trekkracht naar risicobeheersing in de praktijk zien. Dat schuurt soms en vraagt om ‘tegenkracht’. Het is ons dagelijks verhouden tot een steeds nieuwe werkelijkheid. In onze veranderstrategie zijn we beweeglijk en zoeken we richting, stap voor stap. Onderweg reflecteren we op onze ervaringen en passen we de geleerde lessen toe.
Aantrekkelijk werkgeverschap is in dit transformatieve tijdperk voor ons een topprioriteit. We moeten in de toekomst met minder zorgmedewerkers steeds complexere zorgvragen van meer mensen opvangen. Samen met andere zorginstellingen uit onze regio werken we aan verschillende projecten om medewerkers voor de zorg te kunnen boeien en behouden. Dit doen we vanuit een regionaal programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ). In deze domeinoverstijgende samenwerking tussen meer dan 50 Twentse partijen in zorg en welzijn komen op meerdere actielijnen projecten van de grond waarin de regionale arbeidsmarkt gevoed wordt met nieuwe mensen, kennis en ervaringen Meerdere grote projecten (zoals een regionaal traineeship, regionale flexpool, het project ZorgStart) zijn inmiddels voor meerdere jaren gefinancierd.
We zien het als een uitdaging om alle mooie initiatieven die er zijn binnen en buiten Aveleijn, te verbreden en vergroten. Samen met mensen om ons heen zetten we ons in voor een inclusieve en duurzame omgeving. Voor alle betrokkenen in en bij onze organisatie: dank voor ieders bijdrage!
Susanne Bentvelsen John Keunen
Raad van Bestuur Aveleijn
Reflectie Raad van Toezicht
In dit kwaliteitsrapport wordt op een narratieve manier, in beeld en schrift, duidelijk hoe we werken aan kwaliteit. De Raad van Toezicht ziet de zoektocht naar nieuwe manieren die helpen om te gaan met de complexe vraagstukken van deze tijd. Dat is ingewikkeld en tegelijkertijd zien we dat er op allerlei plekken mooie, kleine en lokale initiatieven zijn die passen binnen het strategische verhaal van Aveleijn. Voorbeelden van de toekomstige tijd! Binnen de organisatie wordt steeds minder planmatig gewerkt. In plaats daarvan is het samen zoeken, uitproberen, reflecteren en onderweg bijsturen. Deze werkwijze wordt gestimuleerd door sociale innovaties zoals Maakkracht. De Raad van Toezicht ziet en waardeert veel initiatieven. Tegelijkertijd treedt er als gevolg van interne en externe omstandigheden ook vertraging op in projecten en experimenten. Hierdoor kunnen bijstellingen in de programmering van activiteiten noodzakelijk zijn.
Het gesprek over toekomstbestendige zorg wordt veelvuldig met elkaar gevoerd. Dat is belangrijk. De meerstemmigheid die we waardevol vinden, bleek ook uit de kwaliteitsdialoog die we met een afvaardiging uit de verschillende raden voerden. In dit soort waardevolle bijeenkomsten ontdek je waar het goed lukt en waar nog aandacht voor moet zijn. Deze manier van verhalend werken en kwaliteit zichtbaar maken door elkaar te horen, geeft positieve energie. De creativiteit in de organisatie is groot. De ambitie ook. Deze kracht kunnen we gebruiken om nog meer echt samen met de maatschappij de zorg vorm te geven.