2.3 Veilige zorg
De mensen die we ondersteunen moeten kunnen vertrouwen op veilige zorg. Daar zetten we ons dagelijks voor in door zorgvuldige afwegingen en bewuste keuzes te maken. En als er iets niet goed gaat, willen we daarvan leren. Onze kwaliteitscommissies adviseren, onderzoeken en verbeteren doorlopend de veiligheid van zorg.
Veilig omgaan met medicatie
De medicatiecommissie onderzoekt hoe we veilig met medicatie omgaan. Er zijn audits vanuit de apotheek, we analyseren incidentmeldingen en we leren van de bijeenkomsten van de medicatietaakhouders op onze locaties.
In 2022 zijn de dagbestedingslocaties ook met Medimo gestart. Dit systeem helpt ons om de juiste medicatie op het juiste moment aan de client te geven. Door met Medimo te werken kunnen we betere analyses maken over de medicatieveiligheid en hebben we minder administratieve lasten.
Infectiepreventie
Sinds juni 2020 adviseert de commissie Infectiepreventie medewerkers over het voorkomen van infectie uitbraken op locatie. De GGD heeft in 2021 bij een aantal locaties een audit uitgevoerd. Hieruit kwamen enkele aandachtspunten op gebied van hygiënisch werken. In 2022 hebben we een aantal verbeteringen doorgevoerd. Er zijn taakhouders geworven en er is veel aandacht besteed aan hoe we hygiënisch werken in onze VG-sector (waar een uniform dragen bijvoorbeeld niet altijd passend is). Ook maakten we een beleidsplan waarin de verwachtingen van medewerkers helder zijn beschreven. In 2023 krijgen medewerkers trainingen over infectiepreventie en is een uitbraakplan klaar. We richten ons hierbij voor het komende jaar op de locaties met de meest kwetsbare cliënten: de kinderdagcentra, de dagbesteding voor EMB-cliënten en enkele ouderenlocaties.
Onvrijwillige zorg
Eigen regie is belangrijk voor ieder mens. We willen dus zo min mogelijk onvrijwillige zorg toepassen. Soms moet dit wel om de cliënt zelf of zijn omgeving te beschermen. In 2020 is de Wet Zorg en Dwang (WZD) ingegaan. Het goed toepassen van de WZD geeft de zekerheid voor de cliënt en de omgeving dat we samen zorgvuldig afwegingen maken. En dat we de juiste stappen zetten in het weer afbouwen van de onvrijwillige zorg.
In 2022 richtten we ons op het ondersteunen van medewerkers bij het toepassen van deze nieuwe wet. De inzet van onvrijwillige zorg wordt opgenomen in het nieuwe ECD. De commissie Onvrijwillige zorg voorziet de taakhouders, managers en gedragswetenschappers van kennis en informatie. Er zijn verschillende bijeenkomsten, locatiebezoeken en audits georganiseerd in 2022. Hieruit weten we dat de locaties die we bezocht hebben goed op de hoogte zijn van de WZD. Ook de vragen die de commissie krijgt, laten zien dat er meer bewustzijn is over onvrijwillige zorg.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandeling
Aveleijn stelt alles in het werk om seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandeling (SGGM) te voorkomen en te stoppen. Onze commissie SGGM begeleidt alle meldingen en adviseert medewerkers over hoe te handelen. Een adviesteam met externe deskundigen, zoals een advocaat, politie, Veilig Thuis Twente en een inhoudelijk expert, ondersteunt ons hierbij.
We hebben in 2022 het beleid geactualiseerd, naar aanleiding van de adviezen en aandachtspunten die in Prisma onderzoeken naar voren kwamen. Zo gaan we de verplichte training seksualiteit en intimiteit centraal registreren, zodat iedereen beter overzicht heeft of deze ook gevolgd is. We hebben dit jaar ook onderzocht hoe we een vermoedelijke dader beter kunnen begeleiden of behandelen, om het risico op herhaling te verkleinen. We gaan in 2023 met de adviezen uit dit onderzoek aan de slag.
Totaal SGGM meldingen in 2022: 304
- Huiselijk geweld: 79 102 in 2021
- Kindermishandeling: 16 43 in 2021
- Seksueel Grensoverschrijdend gedrag: 209 208 in 2021
- Taxatie gesprekken gevoerd in 2022: 13 7 in 2021
De afname van huiselijk geweld en kindermishandeling lijkt te verklaren door de toename tijdens de corona jaren. De toename van het aantal taxatiegesprekken komt doordat het adviesteam heeft aangegeven dat er sneller taxatiegesprekken gevoerd mogen worden. Hier is gehoor aan gegeven.
Veilig werken
Onze medewerkers moeten op een gezonde, duurzame en veilige wijze cliënten kunnen begeleiden en andere ondersteunende werkzaamheden uit kunnen voeren. In 2022 hebben we op basis van de uitkomsten van een risicoanalyse drie actiepunten opgesteld voor 2023. De commissie Veilig werken gaat onderzoek doen naar:
- Gevaarlijke stoffen
- Slaapwachtkamers
- Luchtkwaliteit in gebouwen
In 2023
Meldingen van incidenten zijn belangrijk om van te leren. In 2023 wordt – met de overgang naar een ander ECD – ook het meldsysteem vernieuwd. We willen het meldsysteem verbeteren, zodat het melden makkelijker is en we nog betere en meer specifieke analyses kunnen maken.
We willen in 2023 nog meer alle initiatieven afstemmen op elkaar, zodat we niet te veel van de werkvloer vragen. Dit doen we door structureel met elkaar in gesprek te zijn over wat ons te doen staat en hoe we dat samen aanpakken.