5.3 Epiloog Raad van Bestuur
Met grote waardering zien we hoe onze medewerkers zich inzetten om cliënten dagelijks te ondersteunen bij een betekenisvol eigen leven. We zijn trots op de stappen die cliënten zetten en we genieten van het vakmanschap van onze professionals. We kijken dan ook met trots terug op 2022 en zijn blij met alle inzet en bereikte resultaten. Dit digitale rapport illustreert dat uitgebreid met data, verhalen en filmpjes. We wensen u veel lees- en kijkplezier.
Er is veel om trots op te zijn, maar we zien het als onze professionele plicht ook scherp te blijven op wat er nog aan verbeterpotentieel is binnen onze organisatie. Wie stopt met verbeteren, houdt immers op met goed te zijn! Want het is niet altijd en overal perfect. Er hebben zich dit jaar ook weer enkele incidenten voorgedaan waarbij Prisma-onderzoeken verbeterpunten hebben blootgelegd. En ook in de feedback van cliënten, hun netwerk en andere betrokkenen vinden we soms bronnen voor het inzetten van verbeteringen.
Daarnaast worden we geconfronteerd met een toenemend lastige arbeidsmarkt. Dit geldt breed, maar met name voor onze zogenoemde hoog-alert locaties. Het complexere gedrag van cliënten op deze plekken maakt het werk daar extra uitdagend. Het creëren van stabiele teams is dan met de huidige arbeidsmarkt een flinke uitdaging. Sommige bewoners hebben last van deze instabiele context door veel wisselende gezichten. Kwaliteit van ondersteuning voor onze cliënten en kwaliteit van arbeid voor medewerkers zijn zeer nauw met elkaar verweven. Hier ligt een grote uitdaging voor de komende periode. Aantrekkelijk werkgeverschap is voor ons een topprioriteit. De Ondernemingsraad vraagt in haar reflectie op dit rapport aandacht voor deze thematiek.
Aantrekkelijk werkgeverschap is een essentiële maar onvoldoende voorwaarde voor het onvermijdelijke tekort aan zorgpersoneel in de toekomst. We hebben straks eenvoudig te weinig mensen beschikbaar om dit dreigend tekort op te vangen. Dat vraagt om fundamentele veranderingen bij het inrichten van onze ondersteuning. De inzet van technologie, sociale innovatie, domein overstijgende samenwerking en samenwerking tussen formele en informele zorg zijn sporen om naar oplossingen voor dit vraagstuk te zoeken. De externe visitatoren geven ons de aanmoediging daarbij onze goede voorbeelden en experimenten breed en systematisch te verspreiden.
Afgelopen jaar hebben we deze thematiek in ons strategisch narratief Samenspel voor een betekenisvol leven beschreven. Met dit richtinggevende verhaal in de hand zetten we de komende periode concrete stappen. Enerzijds om spelers te versterken. Cliënten door de ontwikkeling en inzet van hun ervaringsdeskundigheid. Het netwerk door het versterken van hun bijdrage in de ondersteuning. Onze professionals door opleiding en training. Daarnaast zetten we in op de ontwikkeling van vitale en zorgzame gemeenschappen in aansluiting op de van oudsher aanwezige ‘noaberkracht’ in Twente. Dat vraagt om intensivering van contacten met de buurt. Het belang van een gelijkwaardige dialoog zien we daarbij als noodzakelijke brandstof. De Cliëntenraad onderstreept het belang van het goede gesprek in hun reflectie op het rapport.
Naast het arbeidsmarktvraagstuk hebben we oog voor de duurzaamheidsagenda. De klimaatcrisis en afnemende biodiversiteit baren ons grote zorgen. Vanuit onze gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid willen we ons inzetten voor een zo goed mogelijke bijdrage. We hebben ons dan ook verbonden aan de Green Deal 3.0. In dit kwaliteitsrapport illustreren we onze acties op dit punt.
We bevinden ons in een transformatief tijdperk. Er komen grote uitdagingen op ons af. Naast de continue aandacht voor een optimale going concern moeten we ons richten op meer fundamentele patroon doorbrekende stappen (growing concern). Dat vraagt om de inzet van anders denken en anders doen. De komende periode verkennen we daarom de inzet van ontwerpmethodologieën van social designers, mede geïnspireerd door het gedachtegoed van het recente boek Maakkracht.
Juist in deze roerige tijden houden we koers vanuit een rotsvast anker. Een stevige identiteit die stoelt op een gedeelde missie en waarden; onze inzet voor een betekenisvol leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Die gezamenlijke ambitie geeft ons de kracht om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Daarin staan we als organisatie niet alleen maar weten we ons gesterkt door een bredere gemeenschap. Het verder verbreden naar een zo breed mogelijke maatschappelijke alliantie zien we als een belangrijke opgave.
Voor alle betrokkenen bij onze organisatie: dank voor ieders bijdrage! Dank ook voor de lerende en open houding om het met elkaar steeds beter te willen doen. Samen op weg, want we kunnen het niet alleen!
Susanne Bentvelsen Willem den Hartog
Raad van Bestuur Aveleijn