5.1 Professionele organisatie

Een duurzame, effectieve manier van werken staat hoog op onze agenda. Onze organisatiestructuur is gericht op de diversiteit binnen Aveleijn. Om persoonsgerichte zorg te kunnen bieden, specialiseren we ons en werken we op allerlei manieren samen met regionale organisaties.

Aansluiten bij specifieke doelgroepen

Aveleijn ondersteunt levenslang en levensbreed. Om goed aan te sluiten bij de behoeften van de verschillende doelgroepen zijn er sinds 2019 kennistafels:

  • Het jonge kind (<12 jaar)
  • Op weg naar zelfstandigheid (12 t/m 23 jaar)
  • Volwassen cliënten met ambulante begeleiding
  • Volwassen cliënten met intensieve behandeling en begeleiding
  • Dagbesteding en werk
  • Ouder wordende cliënten

Een kennistafel bestaat uit een aantal managers, gedragswetenschappers, zorgprofessionals en een beleidsmedewerker. Hun doel is de specifieke zorg voor de doelgroep nog beter te maken de komende jaren. Bekijk hier een greep uit de plannen die in 2021 gemaakt zijn.

Samenwerken in de regio

Onze ambitie is om een integraal zorgaanbod te bieden aan cliënten. Daartoe werken we veel en nauw samen met andere organisaties. In 2021 hebben we:

  • Samen met andere VG-organisaties een regionale crisisregeling opgesteld.
  • Afgesproken om samen op te trekken met organisaties voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel in Twente en de Achterhoek.
  • Samen gewerkt met VVT-organisaties en verschillende jeugdaanbieders en gemeenten om de zorg aan ouderen en jeugd te verbeteren.
  • Ons aangesloten bij de academische werkplaats Sterker Op Eigen Benen van de Radbouduniversiteit.
  • Studenten van Saxion en de Universiteit Twente gevraagd om onderzoek te doen naar: de effecten van innovatie en werkzame bestanddelen in best practises.

Endoor!

Aveleijn is samen met het ROC van Twente een speciaal opleidingstraject gestart onder de titel ‘Endoor!’ Dit is bedoeld voor mensen die geen agogische, maar een andere zorgopleiding hebben afgerond. Bijvoorbeeld de opleiding Verzorgende IG, Sport en Bewegen, Sociaal Cultureel Werk, PABO, Fysiotherapie etc. In het certificeringstraject Endoor! kunnen zij in één jaar agogische kennis opdoen. Zoals kennis over ontwikkelingspsychologie, methodisch werken en begeleiden, diverse syndromen, bijzonder gedrag, psychische problematiek en groepsdynamica. Op 21 september startten 14 deelnemers in dit traject. Na het behalen van het certificaat krijgen zij een contract als (ondersteunend) begeleider. Met deze samenwerking willen we de continuïteit van zorg en instroom van vakbekwame medewerkers waarborgen.

Kennismanagement

We vinden het belangrijk dat de kennis die aanwezig is in onze organisatie goed gebruikt en gedeeld wordt en behouden blijft. En dat we goed weten op welke gebieden we kennis van buiten naar binnen moeten halen. In 2021 hebben we een visie op kennismanagement gevormd. In 2022 gaan we verder met het project Kennismanagement. We beginnen met onze kennis over Palliatieve zorg systematisch te verspreiden. Daarna richten we onze kennisomgeving verder in met andere thema's.

In 2022

Vorig jaar hebben we bijgedragen aan de Visie 2030 van de VGN. Het hart, de droom, van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Vanuit het onderzoek en denkwerk dat daar verricht is, starten we binnen Aveleijn onze eigen toekomstvisie. Met een groot aantal betrokkenen werken we de eerste helft van 2022 aan het strategische organisatieplan voor de komende jaren. We doen dit met de ‘narratieve methode’. Uit de verhalen van cliënten, verwanten en collega's vormen we het verhaal van Aveleijn. Dit verhaal is het vertrekpunt voor onze toekomstige koers.