2.1 Dagbesteding, behandeling en activiteiten gaan door

Raimond:
“Ik werkte eerst bij een horecazaak, maar die moesten sluiten. Toen zat ik thuis te netflixen en had nergens zin aan. Mijn begeleider zei dat ik naar dagbesteding bij Bos en Tuin op het Hulsbeek kon. Maar buiten werken, dat leek me niks. Maar hele dagen op de bank liggen was ook niks. Ik zette de knop om en besloot het te proberen. En nu wil ik er niet meer weg, ik vind het heel leuk daar. Ik kloof hout en breng hout weg naar klanten. En ik mag ook dingen voor mezelf maken. De sfeer is hier heel gezellig. Als je bij ons wil werken moet je wel over onzin kunnen praten. Corona heeft mij een mooie nieuwe werkplek gebracht.”

Dagbesteding

Op 4 december 2020 ging Nederland opnieuw op slot. Scholen, kinderdagcentra, niet-essentiële winkels en sportverenigingen bleven dicht. Dit keer besloten we om de dagbestedingslocaties niet op voorhand te sluiten. Dagbesteding is voor veel cliënten noodzakelijke zorg. In overleg met cliënten en hun naasten hebben we individuele afspraken gemaakt over de dagbesteding. Uit voorzorg werkten we met afzonderlijke groepen en organiseerden we aangepast vervoer van en naar de dagbestedingslocaties. Cliënten en medewerkers droegen (zo mogelijk) beschermende middelen, zoals mondneusmaskers en handschoenen.

Activiteiten

Op een korte periode na, gingen in 2021 kleinschalige activiteiten zoveel mogelijk door. Zoals buiten wandelen in kleine groepen, crea-avonden en Heel Aveleijn Bakt in aangepaste vorm. Daarnaast konden cliënten meedoen met verschillende onlineactiviteiten. De bingo die in 2020 ontstaan is, kon ook dit jaar weer op een enthousiaste groep deelnemers rekenen. Bewegen met Aveleijn werd een 'hybride’ activiteit door elke aflevering op een andere Aveleijn locatie op te nemen, samen met collega's en cliënten.

Studio Aveleijn, een praatprogramma voor én door cliënten, heeft in 2021 vaste vorm gekregen. Vanuit onze eigen studio vertellen bekende en onbekende gasten verhalen, nieuwtjes en weetjes. Sinds dit jaar is er om de week een uitzending op Facebook. Als cliënten vanwege de maatregelen of risico's niet naar een activiteit kon komen, zochten we naar mogelijkheden om de activiteit naar de cliënt te brengen. Zoals de ouderensoos op locatie.

Lenneke:
“Na tijden van onzekerheid is er weer een lichtpuntje voor onze oudere cliënten, prachtig om te zien hoe ze genoten. Ik ontmoette Anton weer, hij nam vóór Corona altijd deel aan de ouderensoos. Hij zat prinsheerlijk onder een plaid in zijn rolstoel, ik had hem al lang niet gezien en ik was erg benieuwd of hij mij nog zou herkennen. Hij zat wat voor zich uit te staren en leek er niet veel van mee te krijgen. Dus knielde ik op anderhalve meter voor zijn rolstoel en sprak hem aan. Het duurde even, maar plotseling focuste zijn ogen zich op mijn gezicht en zei hij: 'Lenneke!' en daar voegde hij meteen aan toe: 'De ouderensoos, die komt niet meer terug hé?' Daar kreeg ik toch een brok van in mijn keel... En ik kon hem niets toezeggen, want, tja, belofte maakt schuld en ik weet niet hoe het er volgend jaar uit ziet. Maar hoe ontzettend fijn dat we nu in ieder geval weer hier op locatie kunnen beginnen.”