2.5 Crisisorganisatie en regionale samenwerking

In maart 2020 stelde de Raad van Bestuur een Corona CrisisTeam in. Dit werd later het CoronaTeam (CT). Het CT bestaat uit de Raad van Bestuur, een manager uit het primair proces, de manager Zorg, de manager HRM, de manager Communicatie en de bestuurssecretaris. Het CT vertaalt onder meer de stroom aan informatie, richtlijnen en maatregelen op een begrijpelijke manier voor de organisatie. Deze informatie en het hieruit voortvloeiende beleid werd door de manager in het Lokale CoronaTeam (LCT) opgepakt en uitgevoerd.

Henk:
“In ons LCT was uit ieder team een collega vertegenwoordigd die de informatie in het eigen team besprak. Het was een hectische periode waarbij de informatie steeds veranderde. Maar iedereen was gemotiveerd om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Tijdens het werken droegen we Persoonsbeschermende middelen om de veiligheid voor de cliënten zo goed als mogelijk te garanderen. Vanuit het LCT bereiden we ons ook voor op mogelijke besmettingen onder cliënten. Hoe er gehandeld moest worden bij een individuele besmetting, maar ook bij een uitbraak waarbij een cohort afdeling ingezet moest worden. Corona en de steeds veranderende maatregelen vroeg veel van de medewerkers. Maar doordat veel vooraf duidelijk was, was iedereen in staat om te handelen. Dit gaf ook rust op de werkvloer.”

Cohortverpleging in Twente

De Twentse instellingen die zorg bieden aan mensen met een verstandelijke beperking (Aveleijn, De Twentse Zorgcentra, Sius, Estinea en Interakt Contour) werkten in 2021 samen een noodplan uit, voor als de ziekenhuizen overbelast zouden raken. We maakten afspraken over de inrichting van een cohortverzorgingslocatie. Hier kunnen cliënten met COVID naar toe als zij medische zorg nodig hebben, maar niet in het ziekenhuis terecht kunnen. Over de financiering van de cohortverzorgingslocatie zijn met het Zorgkantoor afspraken gemaakt. Gelukkig hoefden we de locatie uiteindelijk niet in gebruik te nemen.

Lid van het ROAZ

Onze voorzitter Raad van Bestuur Willem den Hartog neemt bestuurlijk deel aan het ROAZ in Twente. Het ROAZ staat voor Regionaal Overleg Acute Zorg. Dit is een overleg tussen de bestuurders en managers van de verschillende aanbieders van acute zorg (zoals ziekenhuizen, ambulancediensten, meldkamer, GHOR, GGZ en huisartsen). Hun missie is de acute zorg te waarborgen. In het ROAZ overleggen deze ketenpartners over een betere samenwerking in de regio en maken hier afspraken over. Dat Aveleijn hierin vertegenwoordigd is, heeft ons in 2021 veel waardevolle informatie opgeleverd. Hierdoor konden we ons goed voorbereiden op mogelijke risico's en scenario's in Twente.

In 2022

Inmiddels is door de versoepelingen onze crisisorganisatie nagenoeg afgeschaald. De komende periode gebruiken we om onze crisisorganisatie opnieuw te evalueren. Bijvoorbeeld de werking van het draaiboek pandemie, het opstellen van ondersteuningsmateriaal voor nazorg en de impact op de organisatie.